Připravujeme se na válku s jadernou mocností, oznámil šéf české armády

Na velitelském shromáždění armády v úterý zazněly klíčové úkoly a plány pro příští rok. Náčelník generálního štábu Karel Řehka řekl, že v loňském roce mluvil na shromáždění o válce na Ukrajině, ke které se nyní přidaly další konflikty a napětí ve světě.

"Konflikt bohužel dál pokračuje a Rusko se chystá na dlouhou opotřebovací válku. Před několika týdny přibyl nový problém, tentokrát na Blízkém východě. Napětí panuje i v dalších částech světa. Nelze spoléhat na trvalý mír. Armáda na to musí reagovat a přesně to také děláme," řekl Řehka na shromáždění a doplnil, že jeho "hlavním cílem je bojeschopnost".

Bezpečnostní situace podle něj vyžaduje, aby armáda dosáhla bojeschopnosti rychle. "Připravujeme se na nejhorší scénář, na válku vysoké intenzity a velkého rozsahu s technologicky vyspělým protivníkem, vybaveným jadernými zbraněmi," uvedl Řehka s tím, že Česko je součástí NATO a v takovém případě by se bránilo jako jeho součást.

[chooze:article;value:511128]

Mezinárodní terorismus

Podle Řehky eskalační potenciál ve světě roste a je jeho povinností říkat fakta, i když jsou nepříjemná. "Kdyby došlo ke střetu mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, opakuji kdyby, byli bychom aktivním účastníkem od první vteřiny," uvedl Řehka s tím, že by se to dotklo armády, ale i všech občanů. Tato skutečnost podle něj změnila postup plánování a zažité postupy.

Další hrozbou pro naši civilizaci je podle náčelníka generálního štábu mezinárodní terorismus. "Dál nás ohrožuje a kromě Ruska je to nejvýznamnější hrozba pro celé NATO. Teroristé před několika týdny zavraždili stovky civilistů a odvlekli desítky rukojmích včetně dětí. Kromě velké války zůstává terorismus pořád hrozbou, na kterou se musíme připravovat. Z vojenského pohledu obavy nemám," pronesl Řehka.

[chooze:article;value:528725]

​Řehka také uvedl, že armádě se daří řadu věcí zlepšovat, ale je si vědoma míst, kde musí zabrat. "I přes obrovský nárůst rozpočtu ale nebudeme mít ani zdaleka dostatek zdrojů pro rychlé řešení všech našich současných problémů. O to víc musíme být efektivní," uvedl Řehka.

Náčelník Generálního štábu Armády ČR také na shromáždění pronesl, že armáda sice neřídí směr společenské diskuze, ale snaží se přispět k tomu, aby se vážná debata vedla o tom, co nám na našem území hrozí, kdo je protivník a jak by se společnost mobilizovala při případné krizi tak, aby ji zvládla.

Na shromáždění vystoupil i prezident Petr Pavel. Problémy ohrožující světovou bezpečnost z loňského roku podle jeho slov přetrvávají a k nim se přidávají nové. "Celkově se bezpečnostní situace ve světě zhoršuje a komplikuje," řekl Pavel. 

Podívejte se na celý projev náčelníka Generálního štábu AČR Karla Řehky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.