Mnoho Čechů marně bojuje s boreliózou. Jejich skutečná diagnóza je ale jiná

Na problematiku tzv. pseudoboreliózy upozornil na sociální síti X infektolog Marek Štefan, který působí na Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny v motolské nemocnici. S diagnózou "chronické boreliózy" se ve svém oboru setkává nezřídka. "Většinou jde o lidi s dlouhodobými nespecifickými potížemi, jako je únavový syndrom, bolesti těla atd., ale to většinou neznamená, že mají boreliózu," upozorňuje lékař. 

Skutečná borelióza má totiž příznaky dost specifické a většinou se dá dobře vyléčit antibiotiky. Pacienti podle Štefana navíc nepotřebují dlouhou antibiotickou léčbu. "Většinou i v těch nejtěžších případech léčíme maximálně 28 dní. Dlouhodobé podávání antibiotik (měsíce a roky) je nevědecké, neúčinné a škodlivé," objasnil. 

Proč je ale lidem diagnostikovaná borelióza, když ji ve skutečnosti nemají? V Česku je totiž podle odborníka tato nemoc velmi rozšířená. "Takže 'bazální' hodnota pozitivních protilátek v populaci je vysoká, což ale u většiny lidí znamená jen to, že se s boreliózou v minulosti setkali a organismus si s ní poradil sám," vysvětlil Štefan. 

[chooze:article;value:513630]

​U některých pacientů dokonce tyto protilátky mohou být falešně pozitivní. Není tak divu, že antibiotika určená na léčbu boreliózy nezabírají a tito lidé tak měsíce, a někdy i roky, marně bojují s nemocí, kterou nemají. 

"Při troše námahy se často příčiny dopátráme, ale nejedná se o infekci. Namátkou může jít třeba o fibromyalgii, polymyalgia rheumatica, jiné revmatologické choroby, zvýšenou funkce štítné žlázy a spoustu jiných neinfekčních záležitostí. Od toho je tu lékař, aby odlišil skutečnou boreliózu od 'pseudoboreliózy'. A někdy to je hodně těžké," dodal Štefan. 

Národní zdravotnický informační portál, za jehož vznikem stojí ÚZIS a ministerstvo zdravotnictví, uvádí, že střední Evropa je oblastí s nejvyšším výskytem lymeské boreliózy. Česká republika patří skutečně mezi státy, kde se onemocnění vyskytuje nejvíce. Infektologové Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrzují, že přítomnost protilátek neznamená automaticky nemoc. "Opakovaná antibiotická léčba nemá smysl," doplňují. 

​V Česku je ročně podle záznamů SZÚ hlášeno kolem tří až pěti tisíc případů boreliózy. Infekce ale může probíhat i bezpříznakově a spousta lidí se tak do statistik nikdy nedostane. 

Loni na podzim farmaceutické firmy oznámily, že začnou testovat vakcínu proti borelióze (8/2022): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.