Firma se vydává za IKEM, na falešné prohlídce z lidí tahá peníze za léky

Dům na Evropské ulici v pražských Dejvicích, úterý před polednem. Uvnitř zástěna, několik židlí a vstup jen pro zvané starší 50 let.

"Telefonicky jsem dostala nabídku," popsala jedna z účastnit. Jménem IKEMu ji zvali na preventivní analýzu složení těla. Prý v hodnotě 1000 korun, ale zdarma.

"Řekli mi, že jsem v pořádku, akorát mám v sobě hodně vody," pokračovala. Následovala prezentace výrobků, které měly zdravotní stav zlepšit.

Vyšly by na zhruba 10 tisíc korun, paní je ale nechtěla. Pak si ale seniorka uvědomuje, že po půlhodinové prezentaci vlastně něco podepsala. Není to kalkulace, jak si myslela, ale faktura na dva preparáty za 8 tisíc. Přivézt je má večer kurýr.

[chooze:article;value:477141]

V doprovodu reportéra TV Nova je šla vrátit. Muži v kanceláři se nelíbí přítomnost kamery, pak ale povoluje. Souhlasí s odstoupením od smlouvy.

Že důchodkyně přišla stejně jako řada jiných v domnění, že ji pozval IKEM, prý muž vůbec netuší. "Jestli to tak je, tak je to špatně. Ale tohle slyším poprvé," tvrdil.

"Centrum prevence zdraví v IKEmu opravdu neexistuje. My si zveme pouze naše pacienty a k nám. Nikoliv na žádné externí adresy," uvedla mluvčí IKEMu Markéta Šenkýřová.

Pokud máte s podobnou akcí zkušenost, ozvěte se nám do redakce na mail zpravy@nova.cz nebo telefonní číslo 606 09 09 09.

Případ připomíná nechvalně známé prodejní akce pro seniory z minulých let. Lidé pozvaní na zdravotní prohlídku na středu už ale čekali marně. Firma provozovnu po našem úterním natáčení neotevřela. Už se o ni zajímají úřady včetně České obchodní inspekce (ČOI), která s ní vede správní řízení. Před nákupem léků nebo doplňků stravy z podobných akcí varují lékárníci.

[chooze:article;value:476204]

To, co se v provozovně dělo Grand medical efekt v Evropské ulici v minulých dnech, zajímá úřady. "Pokud to maskují jako zdravotní prohlídku, ale fakticky jim tam prodají produkty, tak je to sezvání osob na konkrétní místo s cílem prodat produkt. Je to organizovaná akce, má nám být nahlášena. Hrozí pokuta milion korun," řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

"Já jsem angažován od nich, mám s nimi smlouvu, že mám dělat prezentace," tvrdil prodejce z úterní akce.

Firma Grand medical efekt o sobě píše, že je přední evropský distributor doplňků stravy. V lékárně je přitom nekoupíte. "To, co je na webových stránkách, je podezřelé tím, že tam u složek není množství a zároveň ta cena je řádově vyšší než u srovnatelných produktů, které máme v lékárnách," vysvětlil Michal Hojný z České lékarnické komory.

[chooze:article;value:476294]

Společnost má stejně jako stovky dalších psané sídlo v Kaprově ulici. Nikoho z jejího vedení jsme tam nezastihli. Infolinka ohluchla, předseda správní rady má bydliště na městském úřadě v Jeseníku. A údajní partneři, kterými se firma chlubí na stránkách, o ní slyšeli poprvé.

"Žádný partnerský vztah Česká pošta s touto firmo nemá," sdělil její mluvčí Matyáš Vitík.

Firma zvala na vyšetření lidi nad 50 let. Některé kontaktovala telefonicky na pevnou linku, jiné zprávou. Jedné z žen přišla pozvánka ráno v den 50. narozenin. "Je to teda naprosto nehorázný, navíc když je k tomu ještě využívaná renomovaná nemocnice jako je IKEM," podotkla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.