Budou Vánoce bílé, nebo na blátě? Meteorologové řekli, co nás čeká

Velký vliv na letošní zimu bude mít podle meteorologů jev El Niño. Ten by měl totiž přinést vyšší než průměrné teploty. Data Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) už nyní ukazují, že sněhové srážky budou v příštích měsících podprůměrné, upozornil na to portál Severe Weather.

"Na většině kontinentu bude podle předpovědi sněžit méně než obvykle. Výjimkou budou pouze Alpy a vyšší oblasti severní Evropy," informovali meteorologové.

[chooze:article;value:528537]

Neznamená to, že v Česku nespadne ani vločka. "Vzhledem k nadprůměrným teplotám bude sněžit zejména na vrcholcích hor a čekají se na horách i oblevy," sdělila TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Ani v následujících zimních měsících to navíc nevypadá pro milovníky zimních sportů a radovánek příliš optimisticky. "Výrazné teplotní kladné odchylky počítají modely i pro leden a únor," doplnila Honsová s tím, že v Česku byly na sníh bohaté zimy naposledy v roce 2020 a 2010.

Odborníci ale upozorňují, že dlouhodobá předpověď se může ještě změnit. Se sněhovou pokrývkou v Evropě však nepočítá ani Meteorologická kancelář Spojeného království (UKMO).

Přijede Martin na bílém koni?

Přestože to vypadá, že do nižších poloh Martin na bílém koni nezavítá, na horách bychom se mohli sněhu dočkat. "O svatomartinském víkendu bude sněžit od nadmořské výšky 800 metrů nad mořem a nad 1 000 metrů už očekáváme celodenní mrazy. Právě na vrcholcích hor se sněhová pokrývka udrží," řekla Honsová.

[chooze:article;value:528118]

Na počátku příštího týdne pak bude sněžit už i v oblastech od 700 metrů. Následně ale teploty půjdou znovu nahoru a přes den bude i 13 °C. "I na horách bude pršet," upozornila Honsová.

Kam za sněhem?

Pokud byste se přece jen chtěli vydat za sněhem, dobrý základ je v Alpách, kde vydatně sněžilo poslední týden. "V nadmořské výšce 2 000 metrů leží kolem 60 centimetrů sněhu. Na ledovcích leží až metr sněhu," uzavřela Honsová.

V říjnu napadl v Česku první letošní sníh. Podívejte se na reportáž (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.