Touha po dítěti

miminko

Samotnou mě velmi překvapilo, jak se mi po dokončení studia zcela změnily priority, mezi které, kromě práce, patří založení rodiny. Vzpomínám si na den, kdy se mi narodila zcela ZDRAVÁ, DLOUHO OČEKÁVÁNÁ, o 21 let mladší sestřička a změnila tak můj život jedináčka na život se sourozencem, po kterém jsem velmi dlouho toužila. Také si vzpomínám na to, jak jsem si péči o ní s maminkou užila. Tehdy však můj názor na muže nebyl příliš valný, proto jsem se spokojila s myšlenkou, že bez chlapa mi bude líp a doposud jsem dávala přednost studiu a snila o kariéře, která mě bavit a naplňovat. Myšlenky na partnera, se kterým bych si v budoucnu pořídila děti, byly ty a tam. Nyní jsem ve věku, kdy bych miminko chtěla a kdy už na něj mám nejvyšší čas.
Za změnou mého názoru nestojí ani tak moje praxe s dětmi, kterou jsem v rámci svého studia absolvovala a při níž jsem si uvědomila, že děti jsou úžasné a je s nimi radost trávit čas, jako právě moje kamarádky-vrstevnice, které již měly to štěstí a staly se maminkami. Díky nim jsem začala uvažovat o tom, jaký to musí být krásný okamžik, když svému partnerovi oznámíte, že jste těhotná, jaký to musí být pocit, vědět, že ve vás roste a vyvíjí se nový život, jaký to je pocit, když svému partnerovi ukazujete fotku z ultrazvuku vašeho dítěte nebo když ucítíte jeho první kopnutí.
Kromě svých kamarádek, které společně se svým partnerem miminko plánovaly, mám však i takové, které by svou určitou životní etapu chtěly završit a pořídit si dítě, ale jejich partner nechce. Mnohdy je to i partnerka, která dítě nechce. Důvodem, může být to, že si chce nejprve vybudovat kariéru, dosáhnout výsadního postavení, něco ve svém životě dokázat, studium, právě si našla lukrativní zaměstnání nebo si není jistá svým partnerem atd.
Proč je ale tomu tak u mužů? Může za to studium? Pracovní vytíženost? Bojí se zodpovědnosti? Nechtějí se vzdát své svobody a chtějí si ještě užívat? Mají mladšího sourozence a vidí všechny starosti a povinnosti, které s výchovou souvisí? Bojí se, že by svou rodinu neuživili? Nebo si nejsou jisti, zda je jejich partnerka ta pravá a zda s ní chtějí mít dítě? Může to být příčina toho, že se se svou partnerkou po několikaletém vztahu rozejdou a najdou si jinou, se kterou si pořídí dítě téměř okamžitě? Jak k tomu poté přijde jejich ex-přítelkyně, která má na dítě nejvyšší čas a které bude trvat, než se vzpamatuje z rozchodu a opět naváže vztah s někým jiným?
Samozřejmě, že péče o dítě a jeho výchova není snadná a vyžaduje určitou míru zodpovědnosti a trpělivosti. Je také pravda, že pořídit si dítě v dnešní době není zrovna levná záležitost a vyžaduje to zaměstnanost a pravidelný příjem obou partnerů. Proč ale muž, když oba dva pracují, si přesto se svou partnerkou pořídit dítě, odmítá?
Ať už jsou důvody jakékoliv, muži by si měli uvědomit, že pro ženu je nejlepší mít první miminko do třiceti let nebo po dovršení tohoto věku. Může se totiž také stát, že žena nemusí otěhotnět okamžitě po prvním pokusu o dítě a může nějakou dobu trvat, než se tak stane.
Od té doby, co jsem zvedla hlavu od učebnic a začala si více všímat svých těhotných a vdaných kamarádek kolem sebe, nakupujících výbavičku pro miminko a pořizujících si kočárek, uvědomila jsem si, že i já, bych tohle chtěla zažít. I já bych chtěla zažít okamžik, kdy se společně se svým partnerem budu dívat na fotky z ultrazvuku a ukazovat, kde má naše děťátko hlavičku, ručičky a nožičky, cítit každý jeho pohyb, hladit své velké a zakulacující se bříško, zpívat mu a přitom vymýšlet jméno.
To, že žena může mít a rodit děti, považuji za obrovský dar. Tou ženou jsem i já, proto doufám, že takový zázrak, jako je mít zdravé dítě, potká brzy i mne a budu to já, kdo svému partnerovi/manželovi, své rodině a svým kamarádkám bude ukazovat fotky z ultrazvuku.
Na závěr bych chtěla poradit ženám, které se se svých partnerem nebo manželem zoufale snaží o miminko a doposud se jim nepodařilo otěhotnět: Začněte chodit do břišních tanců, nebo začněte cvičit vviky od Mojžíšové a otěhotníte cobydup !!!! Důkazem a pozitivním výsledkem tohoto cvičení a tancování je moje milovaná a dlouho očekávaná sestřička Dianka LíbajícíLíbající

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.