Covidová vakcína znepokojila Čechy. Přínosy jsou nad riziky, uklidňuje Smejkal

Očkování proti chřipce je důležité hlavně pro starší osoby. "A je velmi důležité i pro děti do dvou let," připomíná v rozhovoru pro TN.cz hlavní epidemiololg z pražského IKEMu Petr Smejkal.

Je něco, co by vás v souvislosti covidem-19 momentálně překvapilo?

Pořád je hodně lidí infikovaných a v nemocnicích jich je málo. To jsme i předpokládali a nejde o nic znepokojujícího. 

Co si myslíte o studii, o níž informovala před koncem října americká CNN? U starších lidí by mělo být vyšší riziko mozkové mrtvice v případě, pokud jsou u nich najednou aplikovány vakcíny proti covidu i chřipce. Tuto možnost vakcinace nabízejí i česká zdravotnická zařízení.

Ta studie je ale starší. Někdy z ledna nebo února. Riziko se ale netýká standardní chřipkové vakcíny nýbrž té vysoce valentní, potencované. A míra nebezpečí že vám zkomplikuje život covid nebo chřipka, je stále mnohem větší. A rozhodně není důvod lidem říkat, aby se nenechali očkovat. I tato studie ale zjistila, že absolutní riziko je zanedbatelné a nejméně pět dalších novějších studií nezjistilo žádné zvýšené riziko mrtvice. Takže nevidím důvod, abychom v našich doporučeních cokoliv měnili.

[chooze:article;value:526038]

Reagovaly na zmíněnou studii zdravotnické organizace?

Žádná renomovaná světová organizace včetně WHO nikdy nezpochybňovala očkování proti chřipce a covidu. Vakcinace snižuje i riziko takzvaného dlouhého covidu. Zmíněné potencované očkovací látky proti chřipce se doporučují hlavně lidem nad 65 let, protože u nich je nutné vybudit silnější imunitní reakci.

Vy jste si také nechal podat obě vakcíny najednou?

Ano a nic mě nepřesvědčilo, proč bych tak neměl učinit. Přínos je samozřejmě i v tom, že lidé na očkování přijdou a nemusí zdravotnické zařízení navštěvovat dvakrát.

Pokud porovnáme rizika spojená s nákazou covidem a chřipky, která z těchto nemocí představuje větší nebezpečí? A platí stále, že jsme za covidu kvůli nošení roušek či karanténám ztratili odolnost proti jiným sezonním onemocněním?

Zrovna toto je jen domněnka a oporu v žádném vědeckém výzkumu nemá. Co se týče míry nebezpečí, tak ještě v minulém roce byl covid horší než chřipka. Znovu to budeme moci vyhodnotit až po aktuální chřipkové sezoně. 

[chooze:article;value:522250]

Moderna už má dokonce kombinovanou vakcínu, která by měla být účinná zároveň proti covidu i chřipce.

Já jsem se domníval, že bude dostupná v tomto roce, zatím se tak ale nestalo.

Dříve se očkování proti chřipce doporučovalo jen starším lidem. To platí stále?

Ano, ale nesmíme zapomínat, že chřipková vakcína je důležitá i pro děti do dvou let, pro zdravotníky a pečující o seniory. Není od věci ji doporučovat všem, co mají zájem, jako v jiných zemích. My jsme ale v Čechách velmi konzervativní.

Existuje nějaká skupina pacientů, u níž by rizika očkování proti chřipce či covidu převyšovala nad jeho přínosy?

V tuto chvíli ne. To by mohlo nastat až ve chvíli, kdy tady bude covidu úplné minimum. Taková situace by třeba za pár let nastat mohla. Pak by ta opravdu minimální rizika očkování mohla tu míru nebezpečí koronaviru převážit. 

Už se u nějaké nemoci stalo, že by rizika spojená s vakcinací převýšila ta související s nákazou?

Něco podobného jsme už v minulosti zažili u tuberkulózy. V jednu chvíli jsme řekli, že už proti ní očkovat nemusíme. Tuberkulózy už bylo v populaci tak málo, že i malá rizika očkování začala převažovat ta související s nemocí. S covidem jsme se takto daleko zatím nedostali a byl bych moc rád, kdybychom se toho dožili.

 Covid v Česku slábne. Proti novým variantám už se dá očkovat (30/10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.