Podvodníci vás okradou přes QR kódy. Dodržujte čtyři pravidla, radí experti

Novým trikem podvodníků je takzvaný QRishing, kdy se pomocí falešných QR kódů snaží okrást důvěřivé majitele chytrých telefonů. S používáním QR kódů se v posledních letech roztrhl pytel. Můžete se pomocí nich podívat na webové stránky, menu restaurace, stáhnout aplikace nebo zaplatit.

Podle společnosti Be Cyber Aware, která upozorňuje na možná nebezpečí spojená s moderními technologiemi, skrývají podvodníci do falešných kódů například škodlivý software. V důsledku toho mohou lidé na falešných stránkách zadat své přihlašovací údaje. Tyto podvodné QR kódy se totiž často nacházejí na místech, kde byste je za normálních okolností čekali. Třeba u reklamy na oblíbené produkty.

K obraně před podvodníky stačí znát čtyři důležité poučky, píše portál  Mirror. Především je potřeba si dát pozor na QR kódy na veřejných místech, kde není zcela jasné, proč tam jsou. Dalším pravidlem je kontrola URL, které se zobrazí vždy, než si odkaz otevřete. Je tedy dobré podle URL před spuštěním webu zkontrolovat, jestli je bezpečný.

[chooze:article;value:527539]

Nezbytné je také zkontrolovat, komu patří web, na který QR kód odkazuje, ale také zjistit, kdo je autorem samotného kódu rychlé odezvy. Jedním z nejdůležitějších faktorů je potom kontrola QR kódů na místech, kde jsou používány k placení. Nechcete totiž místo zaplacení útraty v restauraci poslat peníze na účet podvodníků.

"Vytvořit podvodný QR kód je až znepokojivě snadné. Objevují se všude a obětí neustále přibývá," podotkl IT expert Petr King. QR kódy jsou šikovným pomocníkem, který urychluje každodenní aktivity v digitálním světě, ale také snadným způsobem pro podvodníky, jak okrást důvěřivé lidi.

Podvodník 18 let unikal policii. Nakonec mu nepomohla ani změna identity:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.