Turecko slaví sto let od založení. Do ulic se vydaly tisíce lidí

Vlajka na každém rohu a záplava červené barvy v ulicích měst. Turecká republika v neděli oslavila sto let. Největší radost propukla v ulicích nejlidnatějšího města Istanbulu.

"Chceme, aby mladí lidé byli bystří. Aby byli uvědomělí. Chceme mládež, která bude chránit svůj národ. Abychom mohli slavit naše náboženské svátky, musíme nejprve ochránit svou národnost," řekla Hande Ozturková, která v Turecku žije.

Vojenské přehlídce v Istanbulu přihlížel i prezident Recep Tayyip Erdogan. Ještě předtím v Ankaře už tradičně uctil památku prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka a v jeho mauzoleu položil květiny.

[chooze:article;value:527178]

​"Drahý Atatürku, jako národ zažíváme hrdost a radost z dosažení 100. výročí Turecké republiky, kterou jste nazýval svou nejdůležitější prací," řekl. Erdogan byl před pár měsíci znovuzvolen do čela země.

Velkou slavnostní recepci se zahraničními hosty na výročí republiky ale překvapivě nechystá. Kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem zrušila speciální oslavný program i veřejnoprávní televize TRT.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.