S dlouhodobou fixací energií bych byl opatrný, varuje expert. Ceny půjdou dolů

Vládní zastropování cen energií bylo podle Jiřího Gavora užitečné opatření pro první polovinu tohoto roku a pomohlo stabilizovat trh na začátku roku v době, kdy energetická krize "naplno zuřila". Od začátku března se pak začaly objevovat první podstropové nabídky, ke kterým se postupně přidávali další a další dodavatelé.

"Nyní prakticky už není dodavatel, který by neměl v nabídce, aspoň pro nové zákazníky, ale většina z nich už i pro stávající zákazníky, ceny pod vládním cenovým stropem. Takže to bylo dobré opatření, splnilo svůj účel, ale od dalšího roku už se bez něj obejdeme," řekl Gavor.

[chooze:article;value:524907]

​Existuje však jedna výjimka, a to jsou podle jeho slov "nešťastníci", kteří koncem minulého roku v době vysokých cen uzavřeli dlouhodobou fixaci. "Řada z nich třeba i na tři roky, s cenami pořád ještě vysoko nad vládním stropem. A to je smluvní závazek, který platí. To může být problém pro statisíce z nás," uvedl Gavor.

Ceny v dalších letech

Podle Gavora však dodavatelé budou mít snahu s odběrateli uzavřít jinou smlouvu s nižšími cenami. Pokud někomu právě teď končí fixace, doporučuje být opatrný v případě uzavírání dlouhodobé fixace. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že trh ještě půjde postupně dolů. 

"Ceny na rok 2025 a 2026 budou zřejmě ještě nižší než na příští rok. Pokud si ceny zafixujete nyní, asi byste riskoval, že ten třetí rok budete platit ještě zbytečně hodně," uvedl Gavor a doporučil, aby si zákazníci ve smlouvě zkontrolovali, kdy jim fixace končí, a měsíc a půl předtím začali zkoumat trh.

[chooze:article;value:524094]

​Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na začátku října pro Českou televizi uvedl, že elektřina v příštím roce může plošně zdražit, a to nejvýše do deseti procent.

"Druhou polovinu naší faktury neurčují dodavatelé. Určuje to energetický úřad. V podstatě je to platba za dráty, za přenos elektřiny, za distribuci elektřiny, tu opravdu nemůžeme ovlivnit. Tam lze čekat docela významné zdražení," vysvětlil Gavor a připomněl, že od 1. ledna 2024 končí příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Ve výsledku se tak podle něj účet odběratelů nebude příliš lišit od situace, do které vstupovali na začátku tohoto roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.