Ve Zlíně vznikl unikátní projekt. Dětem ve školkách budou pomáhat oční lékaři

Malý Filípek trpí od mala oční vadou, kvůli které viděl na jedno oko pouze na 5 %. Díky včasné diagnostice lékařů a pravidelným cvičením je jeho oko funkční z 15 %. Pět dní v týdnu ale musí mít zalepené zdravé oko, aby se posilovalo právě to s vadou.

"Když jsme mu poprvé zalepili oko, tak prostě plakal a říkal, že nevidí. Tři roky s pomocí lékařů se nám to podařilo vytáhnout a teďka na to oko vidí na 15 %," prozradil tatínek Filípka Pavel Neckář. 

[chooze:article;value:471841]

​Dětské oko se vyvíjí podle lékařů zhruba do šesti let, a tak je důležité tupozrakost nebo šilhání podchytit včas. "Pokud to zjistíme později ve školním věku, tak přesto, že budeme dělat stejné věci s těmi dětmi, dáme jim dioptrické brýle, budeme s nimi cvičit, tak nikdy nedosáhneme takových výsledků jako právě u těch malých dětí," vysvětluje oční lékařka Marcela Sušilová. 

Oční vadou trpí až 5 % dětí. Pokud se u nich tato diagnóza objeví, je nutné pravidelné cvičení. I z toho důvodu bude do zlínské školky dojíždět jednou týdně odbornice a s dětmi cvičit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.