Rodina chtěla koupit dům za euro v Itálii. Nevyplatí se to, varuje

Rodina Michalčákových dlouhodobě toužila žít u moře. Dům za euro byl tak lákavý i pro ně, když ale sečetli všechna pro a proti, tak si nakonec raději připlatili a koupili dům na Sardinii.

"Jedno euro zní pěkně v nadpise, ale když se do toho ponoříte, tak zjistíte, že už jen, když to koupíte, se zavazujete do toho zainvestovat, když jsme to řešili, bylo to tuším 30 tisíc eur. Většinou se jednalo o úplné ruiny," upozornil Lubomír Michalčák.

[chooze:article;value:521644]

Povinné je mít i místního právníka a notáře. Také složení nemalé zálohy, která se majiteli vrátí až po kompletní rekonstrukci.

Podle italských makléřů by ale města měla zmírnit podmínky, jinak nové obyvatele nenajdou. "Problém je i to, že dům si nemůžete celý zrekonstruovat sami, zhruba polovinu peněz za opravy musíte utratit u místních řemeslníků," vysvětlil realitní makléř Nick Van.

Výhodnější podmínky mají ve Spojených státech. Američan Brent už více než tři roky žije v opuštěném městečku v horách v Kalifornii. Za pomoci svých přátel se snaží bývalou důlní oblast přivést zpátky k životu.

[chooze:article;value:517664]

Nové obyvatele hledají i starousedlíci v exotickém ráji na Pitcairnových ostrovech. Tam aktuálně žije pouze 36 obyvatel. Nový soused zdarma dostane políčko, pozemek a také starší dům, případně pomoc se stavbou nového.

Nevýhodou může být to, že ostrovy jsou poměrně vzdáleny od civilizace. Nejblíž je Tahiti, a to 2 170 kilometrů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.