Přelomový verdikt: Za zničený zrak z práce musí zaměstnavatel zaplatit brýle

Zhorší se vám zrak kvůli práci na počítači a jste z členské země Evropské unie? Od vašeho zaměstnavatele byste měli dostat peníze na brýle či kontaktní čočky. To se podle slovenského webu tvnoviny.sk podařilo například Romanu Vlčákovi. Ten má v popisu práce tvorbu webových stránek a u počítače sedí někdy i devět hodin denně.

A protože se Romanovi kvůli práci zhoršil zrak, požádal svého šéfa o proplacení brýlí a uspěl. Jeho nadřízený má evidentně dobrý přehled o evropské judikatuře. Roman také může poděkovat jednomu rumunskému zaměstnanci, který spor kvůli poškození zraku dotáhl až k Soudnímu dvoru Evropské unie a chtěl od svého zaměstnavatele podle webu Romania Insider proplatit brýle za 530 euro, což je v přepočtu téměř 13 tisíc korun.

[chooze:article;value:491160]

​"Co se týká úhrady nákladů na pořízení samotných prostředků korekce zraku, jako jsou brýle, tak zaměstnavatel má povinnost je zaměstnanci buď poskytnout, nebo mu proplatit všechny náklady na jejich pořízení," upřesňuje pro zmiňované tvnoviny.sk mluvčí zastoupení Evropské komise na Slovensku Ingrid Ludviková.

Rozhodnutí evropské justice ještě není v povědomí české veřejnosti. "Je ale přece naprosto logické, že pokud se vám vinou vašeho zaměstnání zhorší zdraví, nese za to odpovědnost zaměstnavatel. Popisované rozhodnutí evropského soudu ale může zjednodušit vyřizování finančních nároků zaměstnanců," domnívá se advokátka Dagmar Raupachová.

"Dovolím si ale upozornit, že dané rozhodnutí bude tak jako tak 'závazné' pouze principiálně. Konkrétní případy se budou muset posuzovat individuálně. A bude nutné prokazovat jednoznačně příčinnou souvislost mezi prací a poškozením zdraví," dodává pro TN.cz advokátka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.