Případ zmizelé Maddie se může zbortit. Policii hrozí, že přijde o klíčového svědka

Madeleine McCannová, britská holčička, která byla na dovolené v Portugalsku se svou rodinou, zmizela už před 16 lety – její případ ale i po takto dlouhé době zůstává neobjasněný. Nejblíž se k jeho rozlousknutí dostal tým německých vyšetřovatelů, který ze zmizení dívenky podezírá usvědčeného pedofila a násilníka Christiana B. 

Tato verze se ale může zbortit jako domeček z karet. Christian B. se totiž dosud nepřiznal a celé dosavadní vyšetřování kolem jeho osoby stojí na výpovědi jeho bývalého kamaráda Helgeho B. Britský deník The Sun s odvoláním na své zdroje ale nyní informoval, že klíčový svědek může případ potopit. 

​Němečtí vyšetřovatelé podle tohoto zdroje byli už před několika měsíci varováni svými portugalskými kolegy, že Helge B. není důvěryhodná osoba. "Varovali Němce, že je tak trochu fantasta a říká, co chtějí slyšet. Ale němečtí detektivové se na něj z nějakého důvodu upnuli," řekl deníku zdroj. 

[chooze:article;value:511409]

Helge B. měl policistům sdělit, že se s Christianem B. viděl rok po zmizení Maddie na festivalu ve Španělsku a o zmizelé dívce se spolu bavili. Podezřelý mu měl údajně říct, že holčička nekřičela. 

"Na jeho svědectví postavili v podstatě celý svůj případ, přestože byli varováni, že se mu nedá věřit," pokračoval zdroj a dodal, že se Helge B. chystá svou výpověď stáhnout. "Teď když chce vycouvat, jsou úplně v háji. Nemají žádné nové stopy ani důkazy," konstatoval. Pokud by skutečně s vyšetřovateli přestal jejich klíčový svědek spolupracovat, případ by se tak zřejmě vrátil zpět na začátek. 

Co se týče šance na vypátrání živé Maddie, jsou němečtí kriminalisté skeptičtí. V minulosti už několikrát naznačili, že dívka dávno není naživu. Letos se do pátrání po jejím těle opět zapojili i portugalští policisté. Její ostatky se pokoušeli najít na dně přehrady, avšak neúspěšně. 

Více se k případu dozvíte v reportáži (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.