Odškodné za ztráty v covidu žádá stovka firem. Dosud peníze nikdo nevysoudil

Vláda Andreje Babiše (ANO) bojovala s pandemií covidu opatřeními, která sice byla často kritizována, její členové jsou ale přesvědčeni, že dělali vše s vírou ochránit zdraví občanů a udržet průmysl nad vodou.

"My jsme se snažili těm firmám pomoci. Jsem přesvědčen, že dostali adekvátní podporu," uvedl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Dva roky po konci Babišova kabinetu se nikomu nepodařilo dosáhnout na odškodné. Opak se prý zřejmě jen tak nestane.

[chooze:article;value:521248]

​"Myslím si, že se žádná lavina nespustí, protože zákon zároveň říká, že je potřeba žádost o odškodnění podat do šesti měsíců od doby, kdy škoda vznikla. Podle mých informací to udělal jen zlomek podnikatelů," vysvětlil advokát Ondřej Preuss. "Podat žalobu na stát je něco jiného než žalobu na souseda, a to i z hlediska důkazní situace," dodal advokát Jan Černý.

Myslí si to i ministr spravedlnosti, který nemá problém ani s aktuálním rozhodnutím Nejvyššího soudu.​ "Já myslím, že to rozhodnutí je správné. Říká, že pokud stát zakáže lidem provozovat nějakou činnost, tak jim to musí zaplatit, pokud ji provozovat nemohou," vysvětlil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

[chooze:article;value:521285]

Lavina podobných žalob na stát prý ale zřejmě nebude. "Podle mě to dost dobře není možné. Je tam šestiměsíční lhůta na podání žaloby, takže kdo tu žalobu ještě nepodal, tak ji až teď podat nemůže," dodal Blažek.

"Troufal bych si říct, že už to nebude možné zpětně uplatňovat u těch lidí, kteří nešli do soudních řízení," uvedl Jakub Michálek (Piráti). Kdyby hypoteticky taková soudní řízení byla úspěšná, znamenalo by to podle ekonomů pro státní kasu naprostou zkázu. "Já si myslím, že by to bylo daleko dražší, než když kdysi stát dotoval firmy, aby nepropouštěly. Já si myslím, že by to bylo řádově ve stovkách miliard," vysvětlil ekonom Vladimír Pikora.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.