Některá místa v Maroku jsou i tři dny po zemětřesení stále odříznutá od světa

[chooze:gallery;value:33183]

​Ulice Marrákeše jsou plné lidí bez domova i těch, kteří se báli dalších otřesů a raději utekli do bezpečí. S sebou si vzali jen to nejnutnější. Spí na provizorních matracích nebo hromadách dek.

"Všechny domy jsou zničené, všechny. Lidé můžou přespat jen tady. Už je to třetí den a žádná pomoc, nemůžeme v noci spát, je zima," stěžuje si na nedostatek pomoci jeden z místních Asrir Abdessadek.

Nikdo neví, jak dlouho bude trvat, než se postižení lidé dostanou alespoň do provizorního ubytování. Marocká vláda už oznámila, že zřizuje speciální fond, ze kterého půjdou peníze na opravy poškozených domů nebo na financování základních potřeb těch, kteří se ocitli bez střechy nad hlavou.

[chooze:article;value:521744]

​O domovy přišly tisíce lidí. Přesto ale můžou mluvit o štěstí, že přežily. Některé vesnice v horách jsou stále odříznuté od světa a záchranáři se na místo můžou dostat jen s pomocí helikoptér. V Maroku vznikají i dočasné polní nemocnice.

Zraněných je více než dva tisíce lidí. Maroko zasáhlo v noci na sobotu zemětřesení o síle 6,8 magnituda s následným otřesem o síle 4,9. Epicentrum se nacházelo asi 70 kilometrů od Marrákeše. Zemětřesení si vyžádalo přes dva tisíce obětí.

Čeští záchranáři pořád nevědí, zda můžou pomáhat v Maroku. Není to komfortní, říkají:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.