Medveděv vyhrožuje třetí světovou válkou. Poučte se z historie, vzkázal

"Je politováníhodné, že japonské úřady pokračují v kurzu směrem k nové militarizaci země," řekl bývalý ruský prezident podle státní agentury TASS. Připomněl tak druhou světovou válku, ve které bylo Japonsko na straně nacistického Německo a kapitulovalo 2. září roku 1945.

Rusko se letos rozhodlo 3. září, tedy den po japonské kapitulaci, vyhlásit Dnem vítězství nad militaristickým Japonskem. "Japonsko se musí poučit z historie, jejíž památné datum dnes slavíme, plně uznat výsledky druhé světové války a dělat vše pro to, aby se nerozhořela třetí," prohlásil. "Mělo by se vzdát militaristických plánů ve prospěch vlastního lidu," dodal.

Rusko má s Japonskem dlouhodobé spory o Kurilské ostrovy, jejichž jižní část si nárokuje i Tokio. Ostrovy Iturup a Kunašir totiž na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz, se kterým Japonci nikdy nepodepsali mírovou smlouvu.

[chooze:article;value:520590]

Japonsko se podle něj vyzbrojuje za pomoci Spojených států. "Poblíž Kurilských ostrovů probíhají vojenská cvičení, což vážně komplikuje situaci v asijsko-pacifickém regionu," uvedl.

Japonské ministerstvo obrany bude mít v příštím roce rekordní rozpočet v přepočtu asi bilionu korun. Jde o největší investice do zbrojení od druhé světové války, uvedla agentura Reuters. Tokio je zdůvodňuje stále silnější Čínou a nepředvídatelnou Severní Koreou.

Prigožina zabil Putin, mají jasno světoví politici. Spekuluje se o sestřelení (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.