Humanitární pomoc Slovinsku: Česko tam pošle tři mostní konstrukce

Nejhorší přírodní katastrofa v dějinách Slovinska. Velká voda brala silnice, mosty, domy a lidské životy. Utéct musely tisíce Slovinců. Pomoci se zkázou, která v zemi zůstala, se rozhodli i zástupci České republiky.

"Správa státních hmotných rezerv uvolňuje v tuhle chvíli tři mostní provizoria ve prospěch Slovinska. Ty mostní provizoria Slovinsko obdrží formou daru na základě souhlasu české vlády," řekl Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv.

[chooze:article;value:517192]

"V mnoha krizových situacích pomohly okolní státy České republice, je přirozené, že Česká republika, když může, pomáhá v místech, které zasáhly vážné přírodní katastrofy," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

První z provizorních mostů v pátek nakládali hasiči, na severu Slovinska ho v pondělí začnou sestavovat čeští vojáci. Zhruba za týden vyrazí na cestu další, tedy druhá konstrukce mostního provizoria.

"To by mělo být dlouhé 24 metrů a i tady je místem určení oblast severního Slovinska, o dalším mostu bude teprve rozhodnuto podle místních podmínek," pokračoval Švagr.

[chooze:article;value:516915]

Česká republika prý patří k lídrům v případě mostních provizorií, naši odborníci jsou díky pravidelným školením schopni jednotlivé části velmi rychle pospojovat, a vytvořit tak provizorní most.

Některé části Slovinska i tento týden potrápily silné deště. "Trochu se bojíme, terén je velmi mokrý a další voda se nestíhá vsakovat," svěřil jeden z místních Abaz Kaltak. "Ke dveřím jsme umístili pytle s pískem a přestěhovali nábytek do vyšších pater, tak snad to zvládneme," dodala Sara Zegarová ze slovinského města Medove.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.