Muž vymáhal rok po dodavateli elektřiny přeplatek. Problémy hlásí i další lidé

Muž se už od loňského srpna snažil získat přeplatek záloh od svého dodavatele. Místo vrácení 16 tisíc korun s ním však společnost Elgas Energy nekomunikovala. Dotyčný se proto obrátil s prosbou o pomoc na kancelář ombudsmana.

"Ve spotřebitelských sporech může veřejný ochránce práv pomáhat pouze nepřímo. Zákon totiž ombudsmanovi nedovoluje zasahovat do sporů mezi soukromými subjekty. Ombudsman může prověřit, jak případ řešily příslušné úřady. U sporů lidí s dodavateli energií jde o Energetický regulační úřad (ERÚ). Pokud tedy nefunguje domluva nebo reklamace u dodavatele, mohou se lidé v první řadě obrátit právě na ERÚ," nastínila právnička Tereza Němcová Čáslavská. Ta se v kanceláři veřejného ochránce práv specializuje na oblast ochrany spotřebitelů.

[chooze:article;value:495309]

Jak postupovat?

Lidé v podobných situacích mohou zvolit několik cest. Jednu z nich už rovnou dotyčný muž zkusil sám. Podal totiž ERÚ podnět ke kontrole dodavatele. V případě, že by kontrola ukázala porušení zákonné povinnosti, může kontrolní oddělení úřadu dodavateli uložit pokutu. Právě toto oddělení ale už nemůže dodavateli nařídit, jak má řešit konkrétní spor. Pro odběratele však bylo důležitější vyplacení přeplatku než snaha o postih.

Podle advokátky je pak další cestou pokusit se o neformální domluvu pomocí oddělení ochrany spotřebitele ERÚ. Pokud by ani to nepomohlo, může spotřebitel kvůli vrácení přeplatku podat úřadu návrh na zahájení správního řízení.

Poslední možnost nakonec zvolil i muž ze Zlínska. V průběhu řízení se s ním nakonec dodavatel dohodl a přeplatek mu vrátil. Energetický regulační úřad proto řízení zastavil.

Stížností jsou desítky

Muž ze Zlínska však není jediný, kdo peníze od dodavatele složitě dostával. Podle spotřebitelského portálu VašeStížnosti.cz mají u stejné společnosti s vyplacením přeplatku nebo smlouvami problémy desítky lidí.

[chooze:article;value:494074]

Potíže právě s tímto dodavatelem energií podle zákazníků přetrvávají ale delší dobu. Redakce TN.cz o nich informovala už loni v říjnu. Více se dozvíte v tomto článku.

Řadu stížností pak ERÚ evidoval a řešil letos na jaře. "Řízení s jednotlivými dodavateli či zprostředkovali podrobně nemůžeme komentovat. Elgas ovšem opravdu patří, co se týká podání spotřebitelů, mezi často zmiňované společnosti," prozradil tehdy TN.cz mluvčí úřadu Jan Hamrník.

Stížnosti se ale v poslední době znovu hromadí. Na přeplatek čeká také pan Stanislav. Tomu má přijít dokonce více než 40 tisíc korun. Celý příběh naleznete zde. 

"Vzhledem k velkému množství přeplatků ve vyúčtování na odběrných místech pod naší správou skutečně došlo v ojedinělých případech k opožděnému zaslání platby některých klientů. Bohužel se tak stalo z technických důvodů," uvedla TN.cz společnost Elgas Energy.

Dodavatel už podnikl kroky, aby zamezil takovým situacím. "Do procesu zpracování fakturací a správy přeplatků či nedoplatků jsme přidali zpětnou kontrolu a posílili centrum zákaznické péče," uzavřela společnost.

Řada dodavatelů energií stále snižuje ceny. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.