Putin se bojí opustit Rusko. Nesetká se ani se svými nejbližšími spojenci

V úterý začíná v jihoafrickém Johannesburgu jedna z nejdůležitějších politických událostí roku. Na summitu zemí BRICS se sejdou zástupci Ruska, Číny, Brazílie, Jihoafrické republiky a Indie. Jednat budou převážně o ekonomické spolupráci, BRICS totiž původně vznikl jako ekonomická protiváha Evropské unie a jejích partnerů.

Na takto důležitém summitu se sejdou špičky členských států včetně čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nebo indického premiéra Narendy Modího. Jeden lídr se však na summit nedostaví. Je jím ruský prezident Vladimir Putin.

[chooze:article;value:518093]

O tom, že Putin na summitu nebude, se spekulovalo už delší dobu. Minulý měsíc Kreml oznámil, že Putin do Jihoafrické republiky nepoletí, psala tehdy agentura TASS. Oficiálním důvodem je válka na Ukrajině, která údajně vyžaduej jeho plnou pozornost. Se svými spojenci tak bude diskutovat pouze prostřednictvím videokonference.

Neochota Putina cestovat na summit má však odrážet více než jen snahu o kontrolu války. Podle portálu CNN jde o další náznak postupné izolace Ruska od svých nejbližších spojenců i toho, že Putinovi už nezbývá mnoho míst, kde může žádat o pomoc.

Dalším důvodem, proč místo sebe Putin do Johannesburgu posílá minsitra zahraničí Sergeje Lavrova, mohou být obavy ze zatykače, který na ruského lídra letos v březnu vydal Mezinárodní trestní soud (ICC). Jihoafrická republika ICC uznává a proto má povinnost Putina zadržet, jakmile vstoupí na její území.

[chooze:article;value:518244]

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už v minulosti řekl, že Putinovi v Jihoafrické republice zatčení nehrozí. Takový akt by totiž Rusko považovalo za vyhlášení války. Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa se tak ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny. Z jedné strany na něj tlačí ICC, aby Putina při první příležitosti zatkl. Na druhé straně vyhrožovalo Rusko válkou.

Složitou politickou situaci ale nakonec Ramaphosa řešit nemusel. Na Lavrova, který Putina na summitu zastoupí, se žádný zatykač nevztahuje. Summit potrvá od úterý až do čtvrtka.

Putin si brousí zuby na Polsko. Půlku území dostali od nás, tvrdí (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.