O rekvalifikace je zájem. Největší nápor mají kurzy IT nebo kosmetiky

Pro rekvalifikační kurz se rozhodla i paní Alena Ernestová. Práce účetní ji po letech přestala naplňovat a stala se kosmetičkou. "Zajímalo mě to, tak z toho důvodu jsem si udělala rekvalifikaci. Ta práce mě moc baví, protože jsem v kontaktu s lidmi a dělám ženy krásnější, zvýrazňuji jejich krásu a musím říct, že většina z nich si to užívá," chválila si novou práci paní Ernestová.

Počet lidí, kteří absolvují rekvalifikační kurzy, neustále stoupá. "V poslední době je velký zájem o rekvalifikační kurzy i z důvodu toho trendu, že lidi často mění profese, chtějí ochutnávat něco nového, takže jsou v kurzu dost a jsou docela často naplněné," řekla lektorka personalistiky Veronika Novotná.

"Největší zájem je o rekvalifikační kurzy účetnictví, na druhým místě jsou kurzy mzdového účetnictví a v poslední době zaznamenáváme zájem o rekvalifikační kurzy personalistiky. V poslední době mají zájem o ty kurzy maminky na mateřské dovolené," prozradil jednatel Orange Agency Jaroslav Damborský.

[chooze:article;value:509630]

"Zaznamenali jsme řezníka, zaznamenali jsme topenáře, kamnáře. Ta šíře je velká, ať je to tatér, ať je to instruktor jógy, barista, systemický kouč, to jsou všechno kurzy, které nejsou zcela obvyklé jako například účetnictví," podotkl projektový ředitel EduCity.cz Tomáš Pospíchal.

Řadu rekvalifikačních kurzů nabízejí i úřady práce. Ty na ně přispívají až 50 tisíc korun a jejich seznam neustále aktualizují. Člověk se zájmem o kurz hrazený ze strany ÚP ČR musí splnit několik podmínek. Je třeba, aby se jednalo o uchazeče nebo zájemce o zaměstnání, který je v evidenci ÚP ČR. Délka evidence přitom nehraje roli.

Dotyčný musí mít také odpovídající předpoklady požadované v rámci konkrétního kurzu. "Na konci těch rekvalifikačních kurzů je rekvalifikační zkouška. Po úspěšným absolvování získává absolvent osvědčení o rekvalifikaci," dodal Damborský.

Letošní rok navíc přinesl novinku v podobě e-shopu s nabídkou rekvalifikací a vzdělávacích kurzů. Nejčastěji se jich prý účastní lidé mezi 35 a 49 lety.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.