Boháčem se stal náhodou. Muž na poli s kukuřicí našel zakopaný poklad

Více než 800 mincí z let 1840 až 1863 našel náhodou na poli s kukuřicí farmář z Kentucky, který si z pochopitelných důvodů přál zůstat anonymní. Se svým objevem se obrátil na americkou numismatickou společnost NGC, která je největší organizací na světě pro ověřování a vyhodnocování stavu mincí a medailí. 

Jejímu odborníkovi Jeffu Garrettovi se ani nechtělo věřit, co se mu dostalo do rukou. "I když jsem vždy nadšený, když mi někdo zavolá s žádostí o radu ohledně nálezu vzácných mincí, příležitost pracovat na Velkém kentuckém pokladu je jedním z milníků mé kariéry," vyjádřil se Garrett. 

​Většina z nalezených mincí byla vyrobena ze zlata, menší počet je stříbrný. Poklad navíc obsahuje různé ražby, včetně několika chybných. Jeho hodnota se odhaduje na desítky milionů dolarů, v přepočtu se tedy může vyšplhat i na miliardy korun.

Podle prodejce GovMint, který bude mince nabízet v aukci, se mezi nimi nachází i kousky, které se samotné dají prodat za šestimístné částky. To se týká zejména velmi vzácné 20dolarové mince Liberty z roku 1863, kterých farmář našel hned osmnáct. Na pokladu je pozoruhodná i zachovalost mincí. "Jsou úžasně lesklé a ve stavu, který lze u mincí tohoto druhu zpozorovat jen zřídka," okomentoval poklad viceprezident společnosti, pod kterou NGC spadá, Andy Salzberg. 

[chooze:article;value:500907]

​Do aukce všechny tyto mince půjdou v nadcházejících měsících. "Velký kentucký poklad se na trh dostává vůbec poprvé. Tyto mince dosud nikdy nebyly k dispozici," objasnil GovMint mimořádnost události. "Jsme hluboce poctěni a nesmírně nadšeni, že jsme byli vybráni jako výhradní zprostředkovatel prodeje těchto pozoruhodných mincí," dodal prezident společnosti Bill Gale. 

Poklad v zemi ležel přes 150 let, do země jej původní vlastník pravděpodobně zakopal během americké občanské války. "Navzdory prohlášení o neutralitě Kentucky tam panovaly velké nepokoje. Mnoho rodin se postavilo proti sobě a Velký kentucký poklad může být důsledkem takového konfliktu," vysvětlila NGC. 

Muž při stavbě septiku objevil mince ze 17. století (4/2020):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.