Případ Vaňkové prošetřuje policie. Kolegové ji podporují, rezignaci nežádají

Fotografii s krajně podezřelým práškem primátorka Vaňková nejdřív popírala a měla za fotomontáž, ale nakonec uvedla, že na ni asi jen zapomněla. "Je mi to trapné, ale musím přiznat, že si z toho večera moc nepamatuji," přiznala v pondělí.

Jak exkluzivně prozradila v rozhovoru na TN Live, Vaňková a její náměstek se prý vraceli z večírku a po cestě potkali několik milých lidí. Primátorka si pamatuje, že řeč byla hlavně o kultuře. "Pamatuji si, že jsem se bavila s jedním mužem o sochách v Brně," zavzpomínala.

Vaňková dala svoji funkci k dispozici, ale žádné padání hlav se nekoná. Prázdninový skandál naopak baví celé Brno. Na internetu vzniklo nové logo města a vtipálci žertují, že na magistrátu sněží i v létě.

[chooze:article;value:515880]

​Místo výzev k rezignaci dostává primátorka na radnici především podporu. Její kolega z koalice se dokonce přiznal, že by sám rád zkusil halucinogenní drogy. "Přiznám se, že mě láká vyzkoušet meskalin nebo LSD, ale chtěl bych, aby to bylo legální," řekl například radní města Brno Jiří Oliva (SOCDEM).

Opatrnější koaliční partneři nechávají situaci vyvanout a slibují, že se k tématu dostanou hned po dovolené. "Počkáme si na vyjádření paní primátorky, až se vrátí příští týden z dovolené," řekl náměstek primátorky René Černý (ANO). "Beru to tak, že jsme schopni si to vyříkat v rámci koalice," uvedl brněnský radní Filip Chvátal (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:515829]

​Ani opozice se nepokouší primátorku v nepříjemném tématu vykoupat. Piráti ji ironicky chválí za prosazování jejich agendy. "Chtěl bych jí poděkovat, že prosazuje politický program Pirátů na dekriminalizaci drog," řekl brněnský zastupitel a předseda klubu Pirátů Marek Lahoda.

Mnoho důvodů ke smíchu ale určitě nemají hlavní protagonisté na fotce. O případ se začala zajímat policie. "Policisté sledují a vyhodnocují informace, které se objevily v mediálním prostoru," sdělil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Užívat drogy není trestné, ale nelegální může být jejich výroba nebo distribuce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.