Nebe nad Slovenskem rozzářil bolid. Astronomové určili, kde najít úlomky

[chooze:gallery;value:32607]

Bolid měl proletět v okolí Rimavské Soboty v pondělí 24. července odpoledne. Základní parametry pak experti z Astronomického ústavu Akademie věd ČR získali z pěti stanic nacházejících se v Maďarsku a na Slovensku.

"Ukázalo se, že bolid pronikl dostatečně hluboko do atmosféry, což spolu s dalšími údaji a okolnostmi nasvědčuje tomu, že došlo k pádu meteoritů na zemský povrch," informovali čeští astronomové.

[chooze:article;value:514961]

Jasný meteorit o hmotnosti několika desítek kilogramů vstoupil do zemské atmosféry v 15:18. Poprvé pak byl zaznamenán ve výšce 63 kilometrů jihovýchodně od Rimavské Soboty. Těleso se pohybovalo rychlostí zhruba 14 kilometrů za sekundu a letělo severozápadním směrem.

Celou světelnou dráhu, která je dlouhá téměř 50 kilometrů, urazil bolid za necelé čtyři sekundy. I když většina původní hmoty shořela v atmosféře, na Zemi mohly dopadnout převážně menší meteority. Podle odborníků má ten největší až dva kila.

Lokalita nejpravděpodobnějšího dopadu objektů se nachází v blízkosti vodní nádrže Málinec v zalesněné oblasti horního toku řeky Ipeľ. Nádrž leží asi 130 kilometrů východně od hranic s Českem. "Pokud by se meteority našly, zařadily by se do exkluzivní kategorie meteoritů s rodokmenem. Těch je z tisíců známých meteoritů jen asi 40," popsali výjimečnost úlomků astronomové. Na mapy se podívejte v galerii výše.

Oblohu nad Českem rozzářil jasný bolid. Na Zemi mohly dopadnout úlomky (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.