Voda z kohoutku chutná divně, stěžují si lidé. Není se čeho bát, tvrdí vodárna

Vodní nádrž Želivka je jednou z největších přehrad v Česku. Pitnou vodou zásobuje velkou část Prahy i Středočeského kraje. Tyto domácnosti by tak pocítily, pokud by se s přehradou něco stalo.

A právě to se také od poloviny července děje. Řada obyvatel si mohla povšimnout změny chuti čisté kohoutkové vody. Na sociálních sítích se tak objevují stížnosti na zhoršení chuti vody, která má být cítit zatuchlinou. "Ráda piju kohoutkovou vodu, ale poslední dobou je cítit takovou ztuchlinou," postěžovala si na facebooku paní Vlasta.

[chooze:article;value:511383]

A není sama. "U nás byla voda vždycky dobrá, ale poslední měsíc je hnusná," připojila se k ní paní Anna. Podobné stížnosti se schází ze skoro celé Prahy.

Důvod pro toto zhoršení tkví právě v Želivce. Společnost Želivská provozní, která má na starost údržbu vodní nádrže i vodovodní sítě, odstavila na úpravně vody z důvodu oprav část svých technologií.

Voda i přes svou změněnou chuť je však zcela v pořádku. "I během této odstávky je kvalita vody pravidelně sledována a dodávaná upravená pitná voda splňuje požadavky přílohy č. 1 vyhlášky o hygienických požadavcích na pitnou a teplou vodu," uvedla asistentka generálního ředitele společnosti Markéta Sedláčková.

Odstávka technologie na úpravně vody je pouze dočasná. I tak by ale lidé měli počítat s tím, že než bude chladná voda z kohoutku chutnat jako předtím, několik měsíců to potrvá. Odstávka by měla skončit do konce listopadu.

Vodárny nestíhají, lidem radí napustit si bazén z kohoutku. To se ale nesmí (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.