Pilot přišel do práce s 1,3 promile v krvi. Dostal podmínku a tučnou pokutu

Pilot Henry W., který se chystal v neděli 23. července odletět z pařížského letiště Charlese de Gaulla, měl podle výpovědí u soudu v krvi více než 1,3 promile alkoholu, informuje deník Le Parisien. Kvůli podezření jeho kolegů a ostrahy letiště mu strážníci provedli dechovou zkoušku předtím, než začal chystat zaoceánský let do USA. 

"Motal se a měl úplně skelný pohled," vypověděl před soudem jeden z policistů, který 63letého pilota zatknul před tím, než měl z Paříže odletět. Přestože pracovník americké United Airlines pravděpodobně ani nestačil vystřízlivět z divoké noční oslavy, před policisty tvrdil, že si nad ránem dal pouze dvě skleničky vína. Podle oficiálních pravidel společnosti nesmí piloti pít alkohol 12 hodin před zahájením letu. 

[chooze:article;value:514920]

Výpovědi Henryho W. ale vyvrátili jak strážníci, kteří zasahovali na letišti, tak soudce ve městě Bobigny, kde pilot strávil noc ve vazební cele. "Mohla se stát velká katastrofa. Všech 267 pasažérů jste vystavil ohromnému riziku," sdělil francouzský soudce před vynesením rozsudku. 

Po alkoholovém incidentu odešel Henry W. s podmíněným trestem, informuje web The Local. Vedle toho, že bude muset zaplatit pokutu ve výši 4 500 euro (v přepočtu zhruba 108 tisíc korun), zakázal mu soud na další rok létat.

Aerolinky se od odsouzeného pilota distancovaly. "Bezpečnost našich zákazníků a posádky je vždy naší nejvyšší prioritou. Všichni naši zaměstnanci dodržují nejvyšší standardy a důrazně kontrolujeme přísnou politiku nulové tolerance alkoholu," napsaly v tiskovém prohlášení. 

U Varšavy spadlo letadlo na hangár. Zemřelo pět lidí, včetně pilota (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.