Americký voják utekl do Severní Koreje. Když přebíhal hranici, smál se

Čin, který se v čase vypjatých vztahů mezi USA a KLDR blíží sebevraždě. 23letý americký voják Travis King se rozhodl vstoupit na jedno z nejnebezpečnějších míst světa: demilitarizované pásmo mezi Jižní a Severní Koreou, které střeží tisíce korejských vojáků.

"Americký voják překročil svévolně a bez povolení vojenskou demarkační linii a vstoupil na území Korejské lidově demokratické republiky. Domníváme se, že v současné době je ve vazbě v KLDR. Podobně jako ministerstvo obrany jsme v kontaktu s Korejskou lidovou armádou," sdělila mluvčí Bílého domu Karin Jean-Pierreová.

King byl 10. července propuštěn z jihokorejského vězení, kde si odpykával dvouměsíční trest za napadení. Měl odletět zpět do USA, do letadla ale nenastoupil. Místo toho se zúčastnil prohlídky demilitarizované zóny.

[chooze:article;value:512372]

Když vstupoval na severokorejské území, smál se. Podle jeho matky se musel zbláznit. "Neumím si představit, že by Travis mohl něco takového udělat. Teď si jen přeji, aby se vrátil domů do Ameriky," řekla matka vojáka Claudine Gates.

Voják čelil v Jižní Koreji disciplinárnímu řízení za opakované kopání do zadních dveří policejního auta a napadení korejského občana. Vedle pobytu ve vězení mu byla také uložena pokuta v přepočtu ve výši 83,5 tisíce korun. Jednou z možností, se kterou američtí vyšetřovatelé také počítají, je, že King mohl zběhnout

Několik hodin poté, co se objevily zprávy o Kingově zadržení, Pchjongjang vypálil k japonským břehům dvě balistické rakety. Nejspíš jde o reakci na připlutí americké jaderné ponorky ke korejským břehům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.