Europarlament chce sjednotit definici znásilnění. Potřeba má být jasný souhlas

Sex bez jasného souhlasu je znásilnění, myslí si europoslanci. Rádi by, aby taková pravidla platila ve všech členských státech. "Už 13 zemí v Evropské unii má tato pravidla. Je to Německo, Španělsko, severské státy. Takže bude dobře, když to bude sjednocené v celé Evropě," řekla europoslankyně Radka Maxová (ČSSD).

Pro souhlas s pohlavním stykem nebude podle návrhu nutné podepisovat smlouvy nebo používat speciální aplikace. Postačí prý prosté ano. "Každý, kdo není násilník, tak má tisíc a jeden způsobů. Třeba se může ptát: 'Líbí se ti to?' nebo 'Mám pokračovat?' či 'Mám zpomalit?' Anebo před jakoukoliv intimitou se může zeptat: 'Můžu tě políbit?' nebo 'Chci to jenom, když to chceš taky'," vysvětlila europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

[chooze:article;value:510151]

Europoslanci by také rádi viděli, aby se rozšířil seznam věcí, které pachateli znásilnění přitíží u soudu. Chtěli by tam zařadit například on-line nátlak anebo těhotenství oběti.

Jenže někteří jsou ke směrnici kritičtí. Má prý dobrou myšlenku, je ale moc radikální. "Evropská komise chce zavést nový pojem, to znamená sexuální násilí nebo sexualizované násilí. Není možno vlastně v celé Evropské unii sjednotit tento postup," sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Od jednotné definice znásilnění v celé Evropské unii si europoslanci slibují hlavně to, že se rychleji dostane spravedlnosti obětem. Na nové definici nyní pracuje i Česká republika. Ministerstvo spravedlnosti počítá například s tím, že za znásilnění už nebude možné dostat pokutu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.