Navštivte je, dokud je čas. Přehled turistických míst, kterým hrozí zánik

Už dnes jsme svědky následků klimatických změn, které mají vliv i na náš každodenní život. Neexistuje žádné místo na naší planetě, kterého by se netýkaly. Ne všude je ale riziko stejně vysoké. Platforma Cross Dependency Initiative (XDI) jako první na světě vytvořila žebříček, který srovnává klimatická rizika ve více než 2 600 oblastech na celém světě a ukazuje, která na tom v roce 2050 budou nejhůře. 

Z 50 nejohroženějších oblastí světa je 80 % v Číně, Indii a Spojených státech. Co se týče Evropy, nejzranitelnějšími jsou německé Dolní Sasko, belgické Vlámy, italské Benátsko a Lombardie nebo anglický Lincolnshire a Východní Yorkshire. 

[chooze:article;value:509348]

​V tabulce níže se můžete podívat na 20 nejrizikovějších evropských regionů, měst a míst. Deset z nich vychází z žebříčku agregovaného rozsahu škod, který zohledňuje míru poškození v zastavěné oblasti. Dalších deset je z žebříčku průměrného rozsahu škod, který bere v potaz i poškození nezastavěných oblastí. 

Nejohroženější regiony, města a místa v Evropě
Zéland (Nizozemsko) Hamburk (Německo)
Brémy (Německo) Lombardie (Itálie)
Jevrejská autonomní oblast (Rusko) Hauts-de-France (Francie)
Východní Yorkshire (Velká Británie) Stavropol (Rusko)
Dolní Sasko (Německo) Emilia-Romagna (Itálie)
Veerse Meer (Nizozemsko) Bavorsko (Německo)
Gorno-Altajsk (Rusko) Rostov (Rusko)
Krasnodar (Rusko) Provence-Alpes-Côte d'Azur (Francie)
Benátsko (Itálie) Burjatsko (Rusko)
Lincolnshire (Velká Británie) Grand Est (Francie)
Zdroj: XDI

Na základě této analýzy web MoneyTransfers vytipoval několik turisticky nejvyhledávanějších míst na světě, která do roku 2050 zřejmě už nebude možné navštívit anebo se výrazně změní. Redakce TN.cz k tomu přidala několik destinací, které jsou turisticky významné zejména z evropského hlediska. 

Evropa

Romantické Benátky v důsledku stoupající hladiny moří a oceánů za několik desítek let pravděpodobně zmizí z mapy. Další riziková města, na kterých se výrazně podepíšou klimatické změny, jsou například Londýn, Hannover, Hamburk, Antverpy nebo Milán. Ohrožená je i oblast kolem Rýna, kde se nachází desítky hradů a zámků. 

"I když jsme si vědomi, že stoupající hladina moří může způsobit zánik některých destinací, jako jsou Maledivy, bylo šokující, že se v první stovce [žebříčku] objevila Belgie a Německo," konstatoval ředitel MoneyTransfers Jonathan Merry. 

Amerika

Na americkém kontinentu jsou klimatickými změnami nejohroženější Spojené státy, přičemž mezi státy s největším rizikem patří Florida, Kalifornie a Texas. Například v Los Angeles, které láká turisty hollywoodským chodníkem slávy, jsou s rostoucími teplotami stále častějším jevem ničivé záplavy a lesní požáry.

[chooze:article;value:502539]

​Mnohem hůř je na tom ale zmíněná Florida, kde podle odhadů hladina moře stoupne o téměř 80 centimetrů. To bude mít devastující následky například pro Miami, které přijde o velkou část pobřeží. 

Asie

Z asijských destinací se jedná zejména o města a oblasti podél řeky Jang-c'-ťiang, která bude zaplavená. Po řece se navíc uskutečňují plavby, během kterých turisté mají možnost vidět zvířata, která nežijí nikde jinde na světě. Ta ale v důsledku klimatických změn vymírají. 

Za 30 už se možná nebudete moci podívat na nejslavnější indickou památku – Tádž Mahal. Rychlé globální oteplování způsobuje tání ledovců v Himaláji, kvůli čemuž stoupá hladina řek Ganga, Indus a Brahmaputra. Z toho důvodu je ohrožený indický stát Uttarpradéš, kde se ikonický památník nachází. 

[chooze:article;value:500913]

​Jestli sníte o návštěvě malebných tropických ostrovů Maledivy, ani s návštěvou této destinace byste neměli otálet příliš dlouho. V důsledku stoupající hladiny oceánu se odhaduje, že do roku 2050 bude 80 % souostroví neobyvatelné. Extrémně rychle mizí také Mrtvé moře. Atlas environmentální spravedlnosti v roce 2018 uvedl, že za poslední dvě desetiletí 30 procent této unikátní vodní plochy vyschlo. 

Austrálie a Oceánie

Pokud je něco, co byste při návštěvě Austrálie neměli vynechat, pak je to rozhodně šnorchlování na Velkém bariérovém útesu. Největší korálový systém na světě je už nyní z větší části poškozený. Podle zprávy organizace IPPC z roku 2021 stačí oteplení o 1,5 stupně Celsia, aby vymřelo 90 % veškerých korálových útesů na světě. 

Pro většinu ostrovů v Oceánii představuje riziko především stoupající hladina moře. Řada z nich se tak za několik desetiletí ocitne z větší části pod vodou. To je případ i Velikonočního ostrova, který je proslulý kamennými sochami. V roce 2018 na The New York Times vyšel článek, jehož součástí byla i fotografie zachycující erozi ostrova. Snímek ukazuje řadu kamenných soch, ke kterým se již dostal oceán. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.