Ceny benzínu a nafty letí v Česku vzhůru. A růst neustane, říkají experti

Průměrná cena benzinu za týden vzrostla o 22 haléřů na 36 korun a 89 haléřů za litr, nafta zdražila o 18 haléřů na 31 korun a 24 haléřů za litr. Za nejvyšší ceny tankují řidiči v Praze, nejlevnější ceny paliva jsou naopak v Jihočeském kraji.

"Prázdniny se blíží a pro prodejce je určitě lepší postupně navyšovat mírně cenu, než nějaký větší skok v červenci," soudí ekonom Jan Černohorský.

"Je potřeba si uvědomit, že jsme na začátku motoristické sezóny, a to se zvyšuje poptávka po palivech," vysvětlil Václav Louda z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

[chooze:article;value:457543]

"Máme i menší objem ropy, se kterou se teď obchoduje. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) už v minulosti rozhodla o snížení objemu těžby ropy, který se každý den dostává na trhu," doplnil ekonom Petr Studnička.

Na posledním zasedání uplynulý víkend navíc OPEC rozhodl, že tato opatření prodlouží až do roku příštího. A za rostoucími cenami na totemech benzínových stanic stojí i vůči dolaru oslabující koruna.

"Protože se cena kotuje v dolarech za barel a vstupuje do zpracování v korunových vyjádřeních, ta korunová cena je vyšší," pokračoval Louda.

[chooze:article;value:497503]

V případě nafty v Česku ještě pár týdnů vydrží příznivý poměr její ceny vůči ceně benzínu. Nejspíš s koncem prázdnin ale můžeme čekat její citelné zdražení, a to minimálně o korunu a půl. Právě o to se totiž navýší spotřební daň na naftu, kterou vláda v loňském roce kvůli extrémnímu růstu cen pohonných hmot snížila. V případě, že by pohonné hmoty znovu prudce zdražovaly je resort připravený ke snížení znovu sáhnout.

"Pokud by to situace vyžadovala, tak samozřejmě ano, ale v tuto chvíli to opravdu neplánujeme a je třeba zdůraznit, že se jedná o skutečně mimořádný nástroj," řekl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Podle ministerstva financí by nařízení mělo skončit k 1. srpnu. Hnutí ANO ale vetovalo vládní snahu schválit novelu ve sněmovně zrychleně. Musí tak projít standardním procesem a resort tak nevylučuje, že se daň navýší až začátkem září.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.