Češi si budou moci léky na eRecept vyzvednout v cizině. Půjde to v Polsku

Lidé, kteří si při cestě do zahraničí zapomenou své léky, bez nich nezůstanou. Česká republika se totiž připojuje k přeshraniční ePreskripci. Prvním státem, kde bude možné medikamenty vyzvednout, je Polsko.

"Aktuálně si pacienti mohou vyzvednout v zahraničí léky pouze s listinným receptem. V Polsku bude od příštího týdne možné předložit také identifikátor eReceptu, který zašle lékař z Česka. eRecept tak poprvé překročí hranice České republiky, což mě velice těší, jde totiž o další krok, kterým naplňujeme slib, že tento systém budeme stále rozvíjet," sdělila na webu ředitelka SÚKL Irena Storová. Čeští pacienti si tak od 12. června budou moci pořídit léky v Polsku, Poláci pak zase v Česku.

[chooze:article;value:505555]

Jak to bude fungovat?

V lékárně Češi předloží svůj identifikační doklad, to znamená například pas nebo občanský průkaz, a také identifikátor eReceptu. Stejně jako v Česku z SMS zprávy, e-mailu nebo aplikace. Lékárník v zahraničí se následně spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta spolu s platností elektronického receptu.

"Při výdeji se pak farmaceut bude orientovat podle léčivé látky, obchodní názvy léčiv se totiž mohou v různých zemích lišit. Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat," vysvětlil ústav.

Vše pak bude uvedeno v úředním jazyce dané země. "Jakmile farmaceut provede výdej léčiva, odešle informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit si, zda si pacient léky vyzvedl," doplnil SÚKL.

Úhrada léků

Stejně jako u léků vydaných na papírový recept pacient za léky v zahraničí zaplatí a následně kontaktuje svou zdravotní pojišťovnu. "Pacienty prosím o shovívavost, zapojení do přeshraniční výměny je pro lékárny dobrovolné, ne všechny tedy tuto službu budou ihned po spuštění přeshraniční preskripce poskytovat," upozornila Storová.

[chooze:article;value:507528]

Elektronický recept v dalších zemích

Další zemí v pořadí, ve které by mohly být uplatněny české eRecepty, by mělo být Chorvatsko. "Právě s ním jsou již provedeny testy a čeká se na technické posouzení expertní skupinou zemí EU pro elektronické zdravotnictví, což je poslední krok, kterým je nutné před spuštěním projít," doplnil SÚKL. Termín spuštění v oblíbené dovolenkové destinaci Čechů však zatím nebyl stanovený.

Česko usiluje také o zavedení přeshraniční výměny eReceptů s Finskem, Estonskem, Portugalskem a Španělskem. První kroky pro spuštění ePreskripce už podniklo také Švédsko, Řecko, Irsko, Maďarsko, Lotyšsko, Itálie, Litva a Kypr.

Velká naděje pro lidi s migrénami. Lékaři pracují na biologické léčbě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.