Strach o život kvůli dronům i zatykači. Putin přijal nová opatření

Podle nových zpráv z Moskvy se ruský prezident Vladimir Putin bojí zemi opouštět kvůli obavám ze zatykače, který na něj vydal soud v Haagu, a také kvůli strachu o vlastní život, uvedl to například web The Daily Beast.

Ten odkazuje na ruský opoziční web Vjorstka. Zpráva, že se Putin bojí jezdit do zahraničí, se objevila na jeho kanále na sociální síti Telegram. "Za dva a půl měsíce, co je platný zatykač, Putin ani jednou Rusko neopustil. Naposledy byl 19. prosince na pracovní návštěvě Minsku. Předtím od začátku války vycestoval z Ruska desetkrát, například na summit ŠOS v Uzbekistánu uprostřed loňského září," upozorňuje portál.

Zdroj z ruského parlamentu portálu řekl, že Putin nechce jet na další summit ŠOS v Indii kvůli obavám z mezinárodního zatykače a také kvůli tomu, že se prezident po nedávných útocích dronů na Moskvu necítí bezpečně. Tento týden byl skutečně formát summitu změněn a místo osobního setkání se lídři zemí ŠOS sejdou virtuálně. Od vzniku organizace v roce 2001 proběhl summit on-line jen v roce 2020, a to kvůli covidu.

[chooze:article;value:507362]

​Opoziční portál The Moscow Times uvedl, že drony začátkem tohoto týdne dopadly nedaleko západního předměstí ruské metropole, kde žije ruská elita a kde také leží Novo-Ogarjovo, venkovská rezidence ruského prezidenta, ve které Putin tráví hodně času.

Jestli drony mířily na tento cíl a zda je poslala Ukrajina či některá opoziční skupina, není jasné. Na začátku května dva drony měly zaútočit i na Kreml, což Putinův mluvčí Dmitrij Peskov označil za pokus o atentát na hlavu státu. Někteří západní analytici, například Institut pro studium války, ale uvedli, že celý útok Moskva zinscenovala.

Více o druhém útoku dronů na Moskvu v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.