Pozor! Pokud najdete toto zvíře doma, máte velký a drahý problém

Rybenka domácí není v domech ani bytech neobvyklým zjevem. Malý stříbrný hmyz s protáhlým tělíčkem, který se bojí světla, patří k typickým obyvatelům lidských domácností. Rozhodně ale nejde o škůdce, nýbrž o víceméně neškodný hmyz, který není nutné zabíjet.

To ale neznamená, že jejich přítomnost je zcela bezproblémová. Naopak, jak uvádí portál Mirror, pohled na rybenky v domácnosti může znamenat velké nepříjemnosti. Obzvlášť, když je jich hodně a pohybují se i mimo koupelny nebo předsíně.

Rybenky si totiž libují ve vlhkosti. Ideální je pro ně vlhkost vzduchu od 75 procent výš. Zároveň nemají rády světlo, proto se zdržují zejména právě v koupelnách nebo spížích. Jakmile se ale z těchto místností vydají do jiných částí bytu, může to znamenat, že i zbytek obydlí je pro ně dostatečně vlhký.

[chooze:article;value:477020]

Kromě vlhkosti mají rybenky v oblibě také stabilní teploty, které nachází právě v bytech. Kromě toho je přitahuje také hojnost potravy, jako jsou drobky, rozdělané trvanlivé potraviny nebo cukr, píše portál Country Living.

Právě takové prostředí, které je pohodlné pro rybenky, je vhodné i pro růst plísní. Pokud se s vlhkostí nezačne včas něco dělat, může přerůst v řadu problémů. Kromě plísní prorůstajících stěnami se může vlhkost stát také spouštěčem hniloby u dřevěných trámů domu nebo u nábytku.

V takových případech mohou snahy o napravení škod způsobených vlhkostí přijít pořádně draho. A není řeč jen o materiálních škodách na nábytku, omítkách nebo oblečení. Problematická je přílišná vlhkost i pro zdraví obyvatel domu. Plísně totiž mohou být spouštěčem řady alergií i jiných nemocí.

Spíše než hubení rybenek je proto lepší odstranit důvody, proč se jim v domácnosti tak líbí. Pomoci může pravidelné větrání. Na škodu není ani pořádný ventilátor v koupelně nebo opatření rostlin, které pohlcují vlhkost ze vzduchu. Pak mohou rybenky postupně odejít samy a s nimi i riziko plísně.

Sezona komárů brzy odstartuje. Letos hrozí přemnožení, bojí se odborníci (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.