Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vláda překročila všechny meze, řekl Středula

Vládu Petra Fialy (ODS) čeká v pondělí odpoledne jednání tripartity. Schůze vlády se zaměstnavateli a odboráři však nebude jednoduchá. Zejména odboráři jsou totiž silně nespokojení s novým konsolidačním balíčkem, který má České republice pomoci dostat se z ekonomických problémů.

Svou nespokojenost prezentoval i předseda ČMKOS Josef Středula na mimořádném brífinku. "Naše rozhodnutí je naprosto jednoznačné. ČMKOS s okamžitou platností vyhlašuje stávkovou pohotovost. Je to pro nás velmi vážná situace," prohlásil Středula.

Konsolidační balíček, jehož součástí je i důchodová reforma nebo změny v DPH, oznámila vláda minulý čtvrtek. "Jsme přesvědčeni, že to, co se odehrálo ve čtvrtek, překročilo všechny meze, které jsme si dokázali představit," vyjádřil Středula svou nelibost k opatřením vlády.

[chooze:article;value:504299]

Kromě radikálních opatření odboráři kritizují také postoj vlády k odborům. Obvinili ji z toho, že s nimi nekomunikuje. "Celý půlrok jsme se snažili přesvědčit vládu, ať si s námi sedne k jednacímu stolu, ale nic se neodehrálo. Bylo nám slíbeno, že uvidíme podklady, ale neobdržíme je. Nemáme je do dnešního dne," postěžoval si Středula.

Za těchto podmínek bude muset vláda před odbory obhájit svůj konsolidační balíček. Ustupovat odborářům ale nehodlá. "Pokud bychom tato opatření neudělali, schodek rozpočtu by v příštím roce byl o 94 miliard vyšší, a v následujícím dokonce o 148 miliard," prohlásil o plánech vlády premiér Petr Fiala. Podle očekávání vlády začnou opatření platit začátkem příštího roku.

Jednou z částí balíčku, které odboráři kritizovali, bylo obnovení nemocenského pojištění pro zaměstnance. Mezi vládními návrhy je také zvýšení daně z příjmu právnických osob, zvýšení odvodů OSVČ nebo rušení daňových výjimek, jako je například sleva na dani na studenta.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.