Polský premiér volá po obnovení trestu smrti. Reagoval tak na smrt malého Kamila

Smrt osmiletého Kamila, kterého měl brutálně týrat jeho nevlastní otec, vyvolala reakce i v nejvyšších patrech polské politiky. Premiér Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci podle webu Gazeta.pl prohlásil, že je pro znovuzavedení trestu smrti pro podobné brutální trestné činy.

"Trest musí být přísný, odrazující a úměrný provinění! A děti je třeba chránit zvláštním způsobem! Tresty pro ty nejhorší zločince jsou příliš nízké. Co je to za svět, kde jdete do vězení na kratší dobu za týrání dítěte než za podvod? Proto jsem osobně pro znovuzavedení trestu smrti pro nejnásilnější zločince!" argumentoval Morawiecky na twitteru.

Uvedl také, že už pověřil ministra spravedlnosti, aby na změně trestního zákoníku začal pracovat. "Pro takové zrůdy, které jsou schopny promyšleně a vypočítavě zničit život bezbrannému dítěti, musí být trest zkrátka vyšší," argumentuje.

[chooze:article;value:504037]

Kamila měl jeho nevlastní otec Dawid B. mimo jiné polévat vařící vodou, kopat a pálit cigaretami. Zlomil mu také nohy nebo ho posadil na horká kamna.

Žádná z členských zemí Evropské unie v současné době trest smrti nemá. Zakazuje jej mimo jiné i Listina základních práv Evropské unie, která je právně závazná a součástí Lisabonské smlouvy, tedy základní listiny EU. Je tedy nepravděpodobné, že by Polsko mohlo trest smrti zavést bez toho, aby čelilo následkům ze strany evropského společenství.

Česko, respektive Československo, zrušilo trest smrti v roce 1990. V Polsku byl trest smrti naposled udělen v roce 1996. Od pádu komunistického režimu v roce 1989 ale žádný rozsudek smrti nebyl proveden. Od roku 1998 je pak trest smrti oficiálně v Polsku zakázán.

Rozparovač z Hollywoodu dostal trest smrti, zabil i přítelkyni známého herce (7/2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.