Před zákonem se skrýval v Argentině. Z vraždy obviněný muž míří k soudu

Na Letišti Václava Havla v Praze policisté zamířili k letadlu francouzských aerolinek, které právě přistálo. Před běžnými cestujícími vystoupili v kuklách takzvaní Air Marshalové, kteří vedli muže v kšiltovce s respirátorem na obličeji a batohem na zádech. Doufal, že se do Česka už nepodívá. "Jsme přivezli zvlášť nebezpečného pachatele z Argentiny přes Paříž do Prahy," popsal vedoucí Air Marshalů.

Podle informací TV Nova jde o slovenského občana Kristiana Daneva. V roce 2009 měl v pronajaté vile v Poděbradech ubodat 24letého muže. Tělo se našlo až po několika týdnech, když už byl údajný pachatel mimo republiku.

[chooze:article;value:496360]

Zadržením Daneva se chlubil Interpol už před pěti roky. Argentinské úřady ale odmítaly uprchlíka vydat, a dokonce ho i načas pustily na svobodu. Justiční spolupráce ale pokročila a druhé zadržení už znamenalo přesun do Česka.

Muž je teď ve vazební věznici. Bude čekat na soud za 15 let starou vraždu. "Touto úspěšnou extradicí se Argentina stává další ze zemí Jižní Ameriky, kde se hledaní nemohou skrývat před spravedlností," uvedla Eva Trkovská z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci.

Prý bylo tak akorát na čase. "V poslední době se naše pátrání zaměřuje na nová místa. Ať už se jedná o sever Afriky, Arabský poloostrov nebo právě Jižní Ameriku," sdělil mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön.

Žena odsouzená za krádeže se například skrývala v Dubaji. V minulosti byly přitom uprchlíkům zaslíbené hlavně asijské země nebo Karibik. Tam policie lovila roky. Tu zřejmě největší rybu, zloděje století Františka Procházku, ale dodnes nechytila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.