Nesmí do vzduchu. Americká armáda uzemnila po srážkách vrtulníků letectvo

Pozastavení leteckých operací platí okamžitě. "Tento krok pozastavuje činnost všech armádních letců, dokud nedokončí požadovaný výcvik, s výjimkou těch, kteří se účastní kritických misí," cituje agentura AP armádní prohlášení.

Nařízení přišlo den poté, co se na Aljašce při návratu z výcviku srazily dva vrtulníky Apache. Zahynuli tři piloti, čtvrtý vyvázl s těžkým zraněním.

[chooze:article;value:495228]

​V březnu zemřelo devět vojáků při havárii dvou zdravotnických evakuačních vrtulníků Black Hawk během rutinního nočního cvičení v Kentucky. Ačkoliv příčiny obou nehod armáda teprve vyšetřuje, nic podle ní nenasvědčuje tomu, že by měly nějakou souvislost, uvedla BBC.

"Bezpečnost našich letců je naší nejvyšší prioritou a toto zastavení provozu je důležitým krokem, abychom se ujistili, že děláme vše pro to, abychom předešli nehodám a ochránili náš personál," řekl k rozhodnutí uzemnit letecké jednotky náčelník štábu armády James McConville.

Dodal, že dodatečný výcvik se zaměří na “bezpečnostní a výcvikové protokoly“. Piloti v aktivní službě jej absolvují do 5. května, teprve pak budou moci znovu do vzduchu. Příslušníci národní gardy a záložáci mají termín do konce května.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.