Desetitisíce domácností čeká problém. Končí fixace rekordně levných hypoték

Některé z hypoték uzavřených v roce 2020 měly krátkodobou fixaci, a to třeba jen na tři roky. To teď ale znamená jediné – první covidové hypotéky se letos začínají refinancovat.

Problém podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Pavla Peterky teď totiž spočívá v tom, že řada lidí se dříve snažila dosáhnout na nižší měsíční splátku a šla tak po kratší fixaci. "A teď toho litují, protože nyní jsou úrokové sazby vysoké," vysvětlil na dotaz redakce TN.cz.

Do problémů se tak snadno může dostat mnoho domácností. Podle ekonoma z Metropolitní univerzity Dominika Stroukala jich můžou být až desítky tisíc. Sazby hypoték, které byly původně kolem dvou procent, se totiž mohou navýšit i na více než dvojnásobek. "To může být pro řadu domácností likvidační," zdůraznil Stroukal.

S tím souhlasí i Peterka. Klienti by se podle něj měli připravit na to, že v letošním roce bude těžké sjednat sazbu pod pěti procenty. Podmínky pro dlužníky jsou nyní přísnější a splátky tak mohou vzrůst třeba až o dvojnásobek. "To řadu domácností dostane pod obrovský finanční tlak," dodává Peterka. Způsobů, jak takovou situaci řešit, je ale hned několik.

[chooze:article;value:498755]

​Situaci je potřeba řešit včas

"Nechci nikoho strašit, ale je tu ten černý scénář, že se to může dotknout velké části domácností v České republice," upozorňuje Peterka. Právě tyto domácnosti by splátky, které nově mohou být až dvojnásobně vyšší, nemusely zvládat splácet. K takovému scénáři ale vůbec nemusí dojít.

Situaci je totiž podle ekonomů potřeba začít řešit. "Hlavní je včas mluvit se svou bankou," upozorňuje Stroukal. Banky podle něj totiž nemají motivaci své klienty ničit, ale pokud je to jen trochu možné, měly by se pokusit navrhnout řešení.

Stroukalovo tvrzení o bankách potvrzuje i mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. "Klientům, jimž se blíží konec fixace, doporučujeme, aby se na nás co nejdříve obrátili, abychom dokázali společně najit co nejlepší řešení," říká.

[chooze:article;value:499522]

​Prodloužení doby splácení

Pro některé domácnosti může být ale vhodným řešením i prodloužení doby splácení. To je podle Petreky vhodné zejména pro ty, kteří nemají hypoteční úvěr na 30 a více let. "Tím by se mohla snížit měsíční splátka a mohlo by to právě pomoci od těch velkých finančních problémů," vysvětluje.

Důležité je ale také zjistit, zda takovou možnost banka vůbec dovoluje. Všechna tato rozhodnutí je podle Peterky potřeba důkladně zvážit. "Protože čím delší dobu fixace si klient zvolí, tím nižší nabídka bude," vysvětluje.

Podle ekonomů je ale důležité myslet na to, že úrokové sazby v České republice budou pravděpodobně v následujících letech klesat. "Trh očekává, že sazby začnou padat dolů a takto vysoké sazby u hypoték nevydrží dlouho," říká Stroukal.

Dlouhá fixace relativně vysokého úroku tak spíše nebude vhodnou volbou. "Protože ta úroková sazba bude třeba další rok či dva nižší, než je tržní průměr, ale po zbytek fixace bude vyšší. Takže co člověk ušetří v následujících měsících či letech potom přeplatí ve zbytku fixace," vysvětluje Peterka.

[chooze:article;value:498472]

​Ve hře je i změna banky

V krajním případě je podle Peterky vhodné začít uvažovat o změně banky. Ty se podle Stroukala sice obvykle pokouší najít pro své klienty vhodné řešení, ne vždy jim ale může vyhovovat. Návštěva banky je ale žádoucí.

"Určitě dává smysl zeptat se banky, co se děje, jak to bude vypadat, jakou pro ně mají nabídku, jaké jim nabídnou východisko," radí Peterka. Takovou nabídku by si ale klienti měli zapamatovat a obejít další bankovní domy a zjistit, zda pro refinancování nenabídnou lepší podmínky.

To je možným východiskem právě i podle Stroukala. "Řešením tak může být útěk k jiné bance, je tedy dobré se zavčas bavit i s konkurencí vaší banky," říká. Takový problém, do kterého se teď mohou dostat desítky tisíc domácností, tak podle ekonomů není nic jednouchého.

O hypotéky výrazně klesl zájem. Můžou za to vysoké úrokové sazby (14/3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.