Končí bezpečnostní kontroly u vstupů na Pražský hrad, oznámil Pavel

"To, k čemu dojde v nejbližší době, konkrétně začneme dnes od 12. hodiny, bude odstranění většiny bezpečnostních rámů a plošných kontrol vstupu, které vedly k tomu, že se vytvářely na vstupech do Hradu dlouhé fronty a právě ty vytvářely největší emoce," oznámil prezident Petr Pavel.

Omezení opatření patřilo k cílům, o kterých hlava státu mluvila ještě před svým zvolením. "Je jasné, že lidé, kteří tam přicházejí třeba za prací a musejí strávit hodinu ve frontě, z toho potěšení nejsou," pokračoval.

"Budou probíhat pouze namátkové kontroly osob, které vstupují do prostorů Pražského hradu, s kombinací většího využití kamerových systémů a zvýšené přítomnosti hlídek v areálu," popsal policejní prezident Martin Vondrášek.

[chooze:article;value:496858]

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) konec plošných kontrol zdržel začátek války na Ukrajině loni v únoru. "Konec pravidelných kontrol je skvělou zprávou pro nás pro všechny. Po nástupu na ministerstvo vnitra jsem tuhle problematiku začal řešit s bezpečnostní komunitou. Tohle není politické rozhodnutí, musí k tomu dát pokyn bezpečnostní komunita," prohlásil.

Zábrany proti autům zatím zůstanou. "Na těch budeme ještě pracovat, protože v současné době za ně není alternativa, která by efektivně mohla Hrad ochránit před takovým nechtěným vjezdem vozidla," doplnil Pavel.

[chooze:article;value:498104]

Zmírnění kontrol si koncem minulého roku přál i bývalý prezident Miloš Zeman, přestože je sám za svého prvního funkčního období inicioval.

Policie na to tehdy nepřistoupila. "Policie České republiky doporučila zachovat stávající bezpečnostní opatření zahrnující technické prostředky k zabránění neoprávněnému či násilnému vjezdu do areálu Pražského hradu a bezpečnostní kontroly osob na vstupu," řekl mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán. 

Pavel se v březnu přestěhoval na Pražský hrad. Prostory prošly bezpečnostní kontrolou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.