Velký mezník legendární skupiny ABBA. Letos je to 50 let od prvního alba

[chooze:gallery;value:31117]

​​O dva roky později začali přijímat rady zkušenějších. Vystupovali totiž nejprve pod křestními jmény, což bylo zdlouhavé, a tak přijali zkrácení podle prvních písmen jmen na ABBA. A také švédštinu měnili na angličtinu, což byla jediná šance úspěchu.

Přichází první šlágry

Národní kvalifikační kolo soutěže o Velkou cenu Eurovize sice nezvládli, ale píseň Ring, Ring se stává hitem prvního alba vydaného na jaře před rovnými 50 lety. Melodie dostala na desku švédský i anglický text a rázem získává úspěch v Německu, Austrálii, Mexiku a Jihoafrické republice.

Hity jsou i singlové šlágry People Need Love a He Is Your Brother. Naopak nechytila se písnička, kterou složila Agnetha s názvem Disillusion. Byla to jediná skladba historie, kterou vymyslel někdo jiný než mužská polovina souboru.

[chooze:article;value:472410]

​Češi si museli počkat

Věhlas skupiny se pomocí zahraničních rozhlasových stanic začal šířit i po naší vlastí, ale na gramofonové desky jsme si museli počkat. Slovenský Opus vydal výběr z prvních dvou alb, protože manažer skupiny Stig Anderson poskytl velmi dobré podmínky. Na Slovensku vyšla i další dvě alba a teprve, když se ABBA začala hrát v Sovětském svazu a vystoupila v prestižním pořadu východoněmecké televize Ein Kessel Buntes, se osmělil i Supraphon.

Deska Voulez-Vous vyšla dokonce ve stejný rok jako originál a cena se posunula z 80 na 120 korun. Cenzura ale trvala na tom, že na obalu desky nebudou názvy písní v originálu, ale v českém překladu, což působilo tragikomicky. I poslední elpíčko před rozpadem skupiny The Visitors mělo obohatit vánoční trh, vše bylo připraveno, ale distribuci KSČ v prosinci 1981 zakázala.  

ABBA totiž podpořila polské hnutí Solidarita v čele s disidentem a pozdějším prezidentem Lechem Walesou, čímž si naše soudruhy znepřátelila. Vidina peněz z prodeje nakonec politiku porazila, a tak se čeští posluchači dočkali desky v tichosti o Velikonocích následující roku, ale z rádia a televize ABBA nadlouho zmizela.

Skupina ABBA se po dlouhé době objevila na pódiu. Vystupují za ně ABBAtaři:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.