Učitelé humanitních oborů chtějí vyjít do ulic. Nesouhlasí s nízkými platy

Zatímco platy učitelů na základních a středních školách po letech narostly, vysokoškolští pedagogové jsou na tom pořád stejně. Zatímco učitel na prvním stupni základní školy si vydělá asi 39 tisíc korun hrubého, jeho kolega z univerzity necelých 28 tisíc.

"I my jsme učitelé, akorát takoví, na které se při tom dorovnávání dříve žalostných platů ve školství zapomnělo. Pokaždé, když se řekne 'učitelé dostali přidáno', tak nás se to vůbec netýká," uvedl filozof a předseda Akademického senátu Filosofické fakulty Karlovy univerzity Ondřej Švec.

Iniciativu filosofických fakult podporují i jejich kolegové z jiných oborů, kde na tom nejsou tak špatně. "Já je úplně chápu a v zásadě je podporuju. Oni jsou na tom špatně, protože si nemohou přivydělat. Já mám možnosti si přivydělat hodně, a dělám to, ale moje tarifní výplata je 35 tisíc," řekl děkan Fakulty financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické Ladislav Mejzlík.

[chooze:article;value:494355]

​Zatímco docent na Matematicko-fyzikální fakultě na Univerzitě Karlově si vydělá skoro 87 tisíc hrubého, jeho kolega z Filosofické fakulty skoro o polovinu méně. A nejhůř se mají docenti na teologických fakultách, kteří si vydělají ani ne 35 tisíc hrubého. Jejich obor totiž podle 30 let starých tabulek není ekonomicky náročný.

"Ministerstvo rozdělovalo ty příspěvky podle výpočtu ekonomické náročnosti jednotlivých oborů, který vznikl v polovině 90. let a tehdy odrážel ty náklady, ale dneska už samozřejmě neodpovídají," vysvětlil člen Rady pro rovné příležitosti Karlovy univerzity Tomáš Konečný.

[chooze:article;value:488670]

​Kvůli mzdám se proto v pondělí sešli zástupci vysokých škol s ministrem školství Vladimírem Balašem. "Na vládě se tou otázkou zabýváme opakovaně. Budeme se tím po dnešní diskuzi zabývat také ve středu na výjezdním zasedání a neformálně s panem premiérem o tom budu diskutovat zítra," uvedl v pondělí Baláš.

I přes schůzku se ale v úterý na Den učitelů uskuteční v Praze a dalších osmi městech protestní akce. Na odměňování pedagogů by ale mohlo jít letos o zhruba 900 milionů korun víc.

"Ty humanitně-sociální obory nemají tak velký podíl grantového financování, to se pak odráží, že mají i nižší mzdy. Pokud by ty prostředky přišly na vysoké školy, tak samozřejmě rektoři můžou větší část prostředků posunout na ty obory, které potřebují teď okamžitou pomoc," řekl předseda Rady vysokých škol Milan Pospíšil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.