Nákup léků na dovolené v cizině bude pro Čechy snazší. V řadě zemí už letos

Češi se už brzy dočkají dalšího rozvoje e-receptu, který mnoha z nich usnadní pobyt v zahraničí. Léky si totiž prostřednictvím elektronického receptu, který jim předepíše lékař, budou moci vyzvedávat nejen v tuzemských lékárnách, ale i v cizině. Odpadnou jim tak starosti například s tím, že by si před dovolenou museli medikamenty kupovat do zásoby už v Česku, anebo žádat svého lékaře o papírový recept.

Změnu ve čtvrtek oznámila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová, která ji považuje za poměrně velký posun kupředu. Česko se podle ní do projektu přeshraničního receptu zapojilo už v roce 2018 a v nadcházejících týdnech by mělo systém naostro spustit.

V některých zemích už systém funguje

"Musím zdůraznit, že pro lékárny je zapojení dobrovolné. Nedá se 100% očekávat, že prvním dnem budou všechny lékárny zapojeny. Předpokládáme, že k tomu bude docházet postupně," objasnila Storová. Protože se jedná o poměrně nový projekt, zatím systém funguje jen v několika málo zemích – aktuálně konkrétně ve Finsku, Estonsku, Chorvatsku a Portugalsku.

[chooze:article;value:491466]

​Mezi státy, které jej už testovaly a brzy ho spustí, patří kromě Česka také Polsko, Švédsko a Španělsko. Postupně ale budou přibývat další země Evropské unie. Testování se totiž nyní účastní Itálie, Kypr, Řecko, Irsko, Maďarsko, Litva a Lotyšsko. I v těchto státech tak poměrně brzy budou moci Češi nakupovat léky přes e-recept napsaný lékařem v Česku.

​​"V praxi to bude fungovat tak, že pacient například ve Španělsku navštíví lékárnu a předloží doklad totožnosti a identifikátor e-receptu. Lékárník vybere cílový stát a odešle identifikační údaje e-receptu a pokud budou všechny náležitosti splněny, zobrazí se mu obsah. Vybere, co si chce pacient vyzvednout, vydá léky a odešle záznam o vydání do Česka," vysvětlila Storová. Lékař tak bude moci vidět, že si pacient vyzvedl lék, jako by to udělal v Česku.

Dotkne se to už letošních dovolených

SÚKL věří, že v některých zemích by si Češi mohli kupovat léky přes přeshraniční e-recept už během letošní letní sezóny. "Právě proto, že je to dobrovolné, není tam náběh všech států najednou. Postupně budeme vcházet do provozu s jednotlivými státy. První na řadě bude Polsko, následovat bude Španělsko, Chorvatsko a tak dále," doplnila koordinátorka projektu Klára Jirátová.

[chooze:article;value:491677]

​Přesné datum ostrého provozu zatím uvést nemohou, protože závisí i na druhých zemích. Podle Storové se ale jedná o horizont měsíce, maximálně dvou. "Věřím, že až pojedeme na letní dovolenou, tak ta možnost už v některých dovolenkových destinacích bude. Zmiňujeme zejména Chorvatsko, protože je to pro českého občana nejčastější destinace. Myslím si ale, že i Španělsko nebo Polsko budou do prázdnin aktivní," dodala Storová.

Lidé se podle ní nemusí obávat toho, že by lékárník v cizí zemi mohl nahlížet do jejich lékových záznamů. "Co se týče příbalové informace, všichni dnes vlastníme chytré telefony a internet a pokud by měl někdo měl nějakou nejistotu, může se podívat na stránky SÚKL, kde jsou dostupné veškeré příbalové informace a údaje o přípravku 24/7 zdarma," zakončila ředitelka ústavu.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Na Sokolovsku používají speciální robotickou lékárnu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.