Pákistánem a Afghánistánem otřáslo silné zemětřesení. Úřady hlásí 11 mrtvých

Podle americké geologické služby USGS se epicentrum zemětřesení nacházelo v hloubce 187,6 kilometrů asi 40 kilometrů jihovýchodně od města Džurm v afghánské hornaté oblasti Hindúkuš, poblíž hranic s Pákistánem a Tádžikistánem.

Mluvčí pákistánských záchranných služeb Bilal Faizi řekl agentuře Associated Press, že v oblasti údolí Svát v severozápadní pákistánské provincii Chajbar Pachtunchva bylo v silném šoku do nemocnic převezeno více než 100 lidí. "Tito vyděšení lidé se zhroutili a někteří z nich zkolabovali v důsledku šoku ze zemětřesení," sdělil mluvčí. Většina z nich podle něj však byla později z nemocnice propuštěna.

[chooze:article;value:495237]

Faizi a další představitelé uvedli, že v důsledku zřícení střech v různých částech severozápadního Pákistánu zahynulo devět lidí. Celkem úřady v obou zasažených zemích hlásí 11 mrtvých. Desítky dalších lidí byly při zemětřesení zraněny. V některých horských oblastech zemětřesení vyvolalo sesuvy půdy, které narušily dopravu.

Taimoor Khan, mluvčí provinčního úřadu pro řešení katastrof, uvedl, že v odlehlých oblastech došlo ke zřícení nejméně 19 domů z hliněných cihel. "Stále shromažďujeme údaje o škodách," řekl.

Silné otřesy v pákistánském hlavním městě Islámábádu vyděsily lidi natolik, že v panice utíkali ze svých domovů a kanceláří, přičemž pronášeli verše z Koránu, svaté knihy islámu. Podle zpráv médií se v některých obytných domech ve městě objevily praskliny. Podobná situace panovala i v Kábulu a dalších částech Afghánistánu. "Zemětřesení bylo tak silné a děsivé, mysleli jsme, že se na nás hroutí domy, všichni lidé křičeli a byli v šoku," řekl Shafiullah Azimi, obyvatel Kábulu.

Ve zmíněných oblastech nejsou silné seismické otřesy nijak ojedinělé. V roce 2005 zabilo zemětřesení o síle 7,6 magnituda v Pákistánu a Kašmíru tisíce lidí. V loňském roce zasáhlo jihovýchodní Afghánistán zemětřesení o síle 6,1 magnituda, které si podle odhadů OSN vyžádalo téměř 800 mrtvých.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.