V zahraničí na své platy politici tak hákliví nejsou. Sahají na ně běžně

Když si během covidu a zároveň i ekonomické krize zmrazili jihoafričtí politici platy, a to pro všechny představitele státu, tedy od prezidenta, ministrů až po obecní úředníky, tak si společně zazpívali. Brali to prý jako službu občanům.

"Navíc jsem se rozhodl, že si já, ministři a náměstci ministrů po dobu tří měsíců snížíme platy o třetinu. Tyto peníze půjdou do fungování státu," prohlásil tehdy prezident Cyril Ramaphosa.

[chooze:article;value:494442]

Podle politologů je něco takového v České republice nereálné. Naši zákonodárci by se totiž na takovém kroku nikdy nedokázali dohodnout. "To, že politici dávají část svých příjmů v podstatě třeba na nějaké dobročinné účely nebo je nechávají státu, to už se tady děje. Dělal to Miloš Zeman, zavázal se k tomu Petr Pavel, dělá to dlouhodobě i Andrej Babiš (ANO - pozn. red.), ale co se týče plošné úpravy, to se ještě nikdy nestalo," upozornil politolog Milan Školník.

Čeští politici si, stejně jako většina těch evropských, zmrazili platy během pandemie koronaviru. "V Rakousku nebo Jižním Tyrolsku došlo ke zmrazení platů politiků, ale jiným takovým příkladem například z Německa bylo představenstvo a vedení německých drah, které jsou ve vlastnictví státu, takže aby se peníze těmto funkcionářům také nezvyšovaly," poznamenal ekonom Petr Studnička.

"Je to velice mírné si jenom zmrazit plat, typicky, když se dostane do problémů soukromá firma, tak ten její šéf nebo i skupina šéfů si často dočasně sníží plat, než překonají problémy, na jednu korunu ročně," uvedl ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:495364]

Čeští poslanci jsou ale neoblomní. Řada z nich argumentuje tím, že v případě zmrazení se zastaví přidávání třeba i soudcům nebo státním zástupcům. Podle politologů to je ale ze strany poslanců jen výmluva. "Otázka příjmů je jeden z těch hlavních motivů, proč lidé vstupují do politiky. Určitě by se našly cesty, jakým způsobem oddělit soudce a státní zástupce od politiků," myslí si Školník.

V roce 2011 se podařil husarský kousek tehdy ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Státním zaměstnancům proškrtal příspěvky, a to dokonce s jejich svolením. Řadě poslanců se to ale nakonec nelíbilo, měsíčně přišli až o 25 tisíc korun a s tak vysokou sumou prý nepočítali.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.