Polsko rozbilo síť tajných agentů pracujících pro Rusko. Měli připravovat sabotáže

BBC s odkazem na rozhlasovou stanici uvedla, že skupina nainstalovala desítky kamer u železničních uzlů a dalších důležitých dopravních tras v polském Podkarpatském vojvodství, které se rozkládá na hranicích s Ukrajinou.

Některé z kamer byly rozmístěny také v blízkosti malého regionálního letiště Rzeszow-Jasionka, které bylo přeměněno na mezinárodní logistické centrum dodávající vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině. Místo je považováno za natolik citlivé, že Washington rozmístil na ochranu letiště americké systémy protivzdušné obrany Patriot.

[chooze:article;value:456998]

K případu by se měl ve čtvrtek ráno vyjádřit polský ministr vnitra Mariusz Kaminski, do jehož rezortu spadá Agentura vnitřní bezpečnosti (ABW), jejíž příslušníci se podíleli na zatčení cizích agentů.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1636101265414406147?cxt=HHwWhoC-2dbbzLQtAAAA

Kvůli této speciální operaci byla v Polsku vyhlášena zvýšená pohotovost bezpečnostních a policejních složek. Strážci zákona věnují zvláštní pozornost bezpečnosti podél strategicky důležitých železničních tras a také posílili dohled nad bezpečností klíčových objektů kritické infrastruktury.

V uplynulém roce bylo v Polsku za špionáž zatčeno několik lidí. Minulý měsíc prokuratura obvinila ruského občana ze špionáže pro Rusko. Muž, který v Polsku podnikal, byl údajně zapojen do skupin zabývajících se rekonstrukcí historických památek, kde navazoval kontakty s polskými vojenskými pracovníky. Zatčen byl v dubnu loňského roku na základě vyšetřování, které zjistilo, že údajně shromažďoval informace o organizační struktuře polských vojenských jednotek na severovýchodě země.

Loni v Przemyslu na jihovýchodě Polska byl kvůli podezření ze špionáže pro Moskvu zatčen pracovníky ABW španělský státní příslušník ruského původu, který byl označen za agenta ruské vojenské zpravodajské služby (GRU).

V březnu loňského roku byl zase zatčen polský zaměstnanec varšavského matričního úřadu, identifikovaný jako Tomasz L., který byl podezřelý z předávání důležitých operativních údajů ruským zpravodajským službám.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.