Zprostředkovatelé energií ve velkém podváděli. Inspekce udělila obří pokuty

Z celkem 15 kontrolovaných zprostředkovatelů energií loni zneužilo důvěry spotřebitelů téměř 90 % z nich, oznámila v pondělí ČOI. Porušení zákona odhalili inspektoři ve 13 případech, tedy v 86,7 %. V Praze a Středočeském kraji neprošel kontrolou ani jeden z osmi vytipovaných subjektů.

Inspektory zajímal zejména obsah uzavíraných smluv. Většinu kontrol zahájili na základě stížností spotřebitelů.

[chooze:article;value:493761]

​"Z nich bylo zřejmé, že poskytovatelé zaměřovali svoji pozornost zejména na starší občany, které kontaktovali buď telefonicky, nebo je navštěvovali přímo v místě jejich bydliště. Zneužívali jejich důvěřivosti a prostřednictvím nepravdivých a neúplných informací usilovali o to, aby podepsali smlouvy o poskytování služeb, případně i plnou moc, na základě které by mohli následně činit další kroky bez jejich vědomí," shrnul mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Obchodníci vůči spotřebiteli nejčastěji použili klamavé konání, nekalé obchodní praktiky nebo neinformovali o možnostech reklamace. Někdy se dopouštěli více prohřešků najednou. "Česká obchodní inspekce v tomto období pravomocně uložila celkem 24 pokut v hodnotě 8 838 000 korun," upozornil Fröhlich.

​Ceny energií budou klesat. S fixacemi počkejte, radí odborníci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.