Přichází větrné a deštivé počasí. Modely odhalují, jaké bude jaro

Počasí do konce týdne bude "chaotické"

Čtvrteční počasí bude pod vlivem frontálního rozhraní, které odděluje studený vzduch v severní Evropě od teplého na jihu Evropy – nad Českem se zima "pere" s jarem. Na většině území České republiky bude zataženo až oblačno. Místy se objeví déšť, na jihozápadě i trvalejší. Odpoledne a k večeru ale srážky ubydou. Na severu země bude sněžit.

Vydatné srážky očekáváme v okolí Šumavy a Českého lesa. Za posledních 24 hodin spadlo na vrcholcích Šumavy až 24 mm srážek. V reakci na déšť a odtávání sněhu bude docházet k vzestupům hladin řek odvodňujících horské oblasti. Za dnešek spadne ještě dalších 25 mm. Odtávání urychluje i čerstvý vítr.

Vysoký stupeň nebezpečí hlásí Český hydrometeorologický ústav hlavně v Sušici v Plzeňském kraji. Výstraha před povodněmi se ale týká i Vimperku, Strakonic, Prachatic, Horažďovic, Písku a Rychnova nad Kněžnou.

[chooze:gallery;value:30706]

​Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C, na severu kolem 6 °C, na jihu Moravy až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C, na severu kolem 1 °C. V noci teploty klesnou k 7 až 3 °C, při slabším větru a malé oblačnosti se budou pohybovat až okolo 1 °C.

Páteční noc a ráno ale přinesou už jen slabý déšť. Během odpoledne a večera se na Šumavu vrátí sněžení. Četnější srážky se v pátek k večeru objeví ale hlavně na západě země, postupně v polohách nad 600 metrů pak budou smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo 11 až 15 °C, na západě kolem 9 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C. Výstraha trvá až do pátečního večera. 

[chooze:article;value:493834]

​​Větrné a na srážky bohaté počasí očekáváme i o víkendu

V sobotu bude oblačno až zataženo, občas déšť, na horách sněžení, postupně ubývání oblačnosti a místy přeháňky – od středních poloh sněhové. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 4 až 8 °C, během dne ochlazování. Větrno. V neděli bude oblačno, občas déšť, od středních a během dne od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Bude letošní jaro bohaté na srážky?

Sezonní výhledy počasí zatím počítají ve střední Evropě s kladnou srážkovou odchylkou od dlouhodobého normálu pro období tří meteorologicky jarních měsíců, tedy března až května, což znamená, že srážky mají být nadprůměrné. Na našem území největší odchylky měl dosáhnout právě březen, naopak květen už bude srážkově zřejmě normální. Loňské meteorologické jaro bylo chudé na srážky, spadlo jen 67 % sumy srážek z průměru za roky 1981 až 2010, která je 159 mm. Jak to bylo v předchozích letech, ukazuje tabulka.

Kolik spadlo srážek v porovnání s dlouhodobým normálem v období březen až květen?
2022 67 %
2021 100 %
2020 81 %
2019 103 %
2018 71 %

Česko zasáhne silní vítr. Na jihu hrozí povodně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.