Češi mají nárok na vyšetření, která zachraňují životy. Polovina to ani neví

Může zabránit vzniku a rozvoji onemocnění, výskytu zdravotních komplikací, vážným následkům nemoci i předčasnému úmrtí. Právě proto je prevence pro lidské zdraví tak důležitá.

"Jedná se o celkové vyšetření, jehož cílem je předcházet onemocnění a zhodnotit rizika vyplývající z rodinné anamnézy. Zahrnuje pravidelné preventivní prohlídky, screeningové programy, příležitostné intervence na podporu zdraví a proti zjištěným rizikovým faktorům i očkování proti přenosným chorobám," vysvětluje vedoucí laboratoře SYNLAB Kateřina Pinterová.

Přesto mnoho Čechů důležitost preventivních prohlídek opomíjí. Necelá třetina pacientů navíc spoléhá na to, že je praktik do své ordinace pozve. Na prohlídky z vlastní iniciativy nechodí. Vyplývá to z výsledků průzkumu realizovaného v lednu prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Necelá polovina respondentů (46 %) uvedla, že ani přesně neví, která vyšetření mohou využívat a ke komu pravidelně docházet. Každý pacient má přitom možnost si u svého praktického lékaře nebo zdravotní pojišťovny veškeré informace zjistit.

Seznam všech vyšetření, na která máte nárok, zjistíte z kalkulačky na tomto webu.

[chooze:article;value:489496]

Výsledky průzkumu

Zhruba polovina dotazovaných se snaží o své zdraví dbát občasným sportováním a zdravějším stravováním, více než 60 % však přiznalo, že se o sebe starají méně a mohlo by na životním stylu více zapracovat.

"Zde dochází ke střetu zájmu. Ne vždy totiž praktický lékař každému pacientovi potřebnou návštěvu připomíná. Je proto vhodné říct, že člověk by měl mít primární zájem o své zdraví a jakákoliv vyšetření si hlídat a mít o nich přehled," upozorňuje praktická lékařka Gabriela Valtrová.

Více se o své zdraví starají ženy než muži. Pouze 4 % mužů potvrdilo pravidelnou návštěvu urologa. Rakovina prostaty je přitom v současnosti druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů. Zpočátku se nijak neprojevuje, lze ji ale odhalit preventivním vyšetřením. Naopak 83 % dotazovaných žen dochází na pravidelné prohlídky ke gynekologovi.

[chooze:article;value:467672]

Strach z prohlídek

Z výsledku dotazování vyplynulo, že každý pátý pacient na preventivní prohlídku odmítá jít kvůli obavám z odhalení vážného onemocnění. Pětina lidí pak na preventivní vyšetření k lékaři nejde, pokud se cítí být zdravá. Skupina lidí ve věku od 18 do 53 let zase přiznává, že na preventivní prohlídku zkrátka nemá čas.

Lékaři však argumentují tím, že řadu problémů dokážou vyřešit, pokud za nimi lidé přijdou včas. "Kardiovaskulární nemoci jsou dnes velice dobře léčitelné a intervenční kardiologie zachraňuje mnoho životů. Stejně tak onkologická léčba má dnes již vysokou účinnost a pacientům prodlužuje život o pět až deset let a mnohdy dojde k úplnému vyléčení," upozorňuje genetik Libor Staněk.

Klíčové a velmi nutné je ale tato onemocnění diagnostikovat co nejdřív, pokud má být léčba úspěšná. "Mnoho lidí si neuvědomuje, že ačkoliv na svém těle nepozorují přílišné změny či zdravotní problémy, neznamená to, že se nemohou potýkat s vážným onemocněním. Řada z nich je bezpříznaková a projeví se až ve vážném stádiu. Následná snaha o rychlé vyléčení dlouhodobě zanedbávaného problému je poté mnohem méně účinná a nese s sebou následky," vysvětluje Pinterová.

Češi preventivní prohlídky zanedbávají dlouhodobě (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.