Covid už je běžná nemoc, tvrdí Válek. Každoročně se ale očkujte, doporučuje

Covid nikam nezmizí. Lidem podle lékařů časem pomalu zmizí protilátky, proto by si každý z nás měl jednou ročně zajít na očkování. "Můžeme očekávat kombinovanou vakcínu, která bude proti covidu i proti chřipce," avizoval Válek.

"Připravuje se vakcína jak proti covidu a chřipce, tak se připravuje a už probíhají i studie na laboratorních zvířatech s vakcínou proti chřipce, proti covidu a takzvaným RSV virům," uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Novou kombinovanou vakcínu připravují společnosti Pfizer a BioNtech. První fáze testování se ve Spojených státech zúčastnilo 180 dobrovolníků. Podle odhadů odborníků by mohla být k dispozici u praktických lékařů už před podzimní sezónou.

[chooze:article;value:492031]

"Představa je, že se přesuneme už do standardního režimu a jedině, kdyby se objevila jakákoliv mimořádná situace, tak bychom chtěli otevřít zase očkovací centra," řekl Válek.

V Česku se lidé proti covidu mohli nechat naočkovat celkem čtyřikrát. Největší počet lidí má dvě dávky. Čtvrtou dávku očkování má aktuálně v České republice zhruba 800 tisíc lidí.

Pokud by letos ještě nebyla schválena kombinovaná vakcína, k dispozici bude nejnovější vakcína proti variantě omikron, která u nás stále převládá.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.