Totální destrukce Ruska. Putin přiznal, že se bojí prohry se Západem

Ruská propaganda odsunula "denacifikaci" Ukrajiny do pozadí a tento týden vsadila všechny karty na svalování viny za rozpoutání války na Západ. Putin v neděli povýšil smyšlený příběh o západní snaze o absolutní destrukci Ruska o strach ze zániku celého ruského národa.

Řekl to státní agentuře TASS. "Pokud se to Západu podaří, a Rusko se zhroutí, myslím si, že osud mnoha národů Ruska, a především samozřejmě ruského lidu, se může dramaticky změnit. No, prostě zásadním způsobem," prohlásil.

[chooze:article;value:491847]

"Ani nevím, jestli by taková etnická skupina, jako je ruský lid, přežila v podobě, v jaké existuje dnes. Zůstali by nějací Moskvané, lidé z Uralu a tak dále," pokračoval ruský prezident.

Museli jsme, tvrdí Putin

Podle něj o tom Rusko v období budování vztahů se Západem nemluvilo "z důvodu snahy o partnerství".

"Ale je to všechno v jejich plánech, všechno je to napsané na papíře. Když se snažili předělat svět výhradně pro sebe, zašlo to tak daleko, že jsme na to samozřejmě byli nuceni reagovat," uzavřel Putin.

[chooze:article;value:491935]

V pátek uplynul rok od invaze ruské armády na ukrajinské území. Představa Kremlu o bleskové válce a sesazení vlády prezidenta Volodymyra Zelenského se rozplynula už po několika dnech.

Moskva několikrát změnila taktiku, ničí ukrajinskou klíčovou infrastrukturu a vzhledem k početní převaze svých vojsk vsadila na prvky opotřebovávací války. Kyjev se ale dál za podpory Západu úspěšně brání.

Varování nového prezidenta

Po rozkladu Ruska v uplynulých měsících volali experti na mezinárodní vztahy i různí aktivisté, nejde ale o součást oficiální politiky žádného ze západních států.

[chooze:article;value:491955]

V sobotu před rozpadem nejrozlehlejší země světa v debatě na svém facebooku varoval i budoucí český prezident Petr Pavel. 

Destabilizace ani roztříštění Ruska podle něj není v zájmu Západu ani náznakem. "Zhroucené Rusko by bylo velkým problémem," konstatoval. Pavel má za to, že i po skončení války musí být pod kontrolou centrální vlády, která bude schopna vést mezinárodní jednání.

Ničí Putina rakovina? Při projevu se zakuckával a neudržel rovnováhu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.