Naše Česko: Pokud vláda zestátní ČEZ, co se stane s burzou a penězi Čechů?

V akciích ČEZ mají své peníze stovky tisíc Čechů. Fialova vláda přitom nyní zvažuje zestátnění ČEZ, přičemž tyto stovky tisíc lidí by tak o své podíly přišly. Pochopitelně, ne zadarmo. Otázkou ale je, jakou cenu by jim stát za výkup jejich akcií ČEZ nabídl.

Podle řady expertů si stát nemůže kvůli svým deficitům a zadlužení dovolit nabídnout skutečně odpovídající cenu. Panuje tak obava, že stát by mohl akcionářům vyplatit nižší než odpovídající částku.

[chooze:article;value:489891]

​Co by to udělalo s pražskou burzou, kterou akcie ČEZ táhnou? A co by to udělalo s důvěrou Čechů v akciové investování? Jak vůbec nyní investují skutečně bohatí Češi, tedy ti, kteří se počítají mezi dolarové milionáře? Jak chrání své peníze před inflací? Jaké si od nich vzít ponaučení?

O těchto tématech bude v pořadu Naše Česko diskutovat ekonom Lukáš Kovanda s generálním ředitelem pražské burzy Petrem Koblicem a Miroslavem Lukešem, marketingovým ředitelem J&T Banky, která minulý týden vydala studii Wealth Report 2022, která zachycuje právě to, jak investují bohatí Češi.

Sledujte pořad Naše Česko v 17:30 na TN Live.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.